Реакциите в парламентарните кулоари след проваленото заседание не закъсняха. Някои обвързаха липсата на кворум с процесите в ДПС и подалият вчера оставка като лидер на партията Мустафа Карадайъ.

Липсата на ГЕРБ-СДС в залата съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков видя в това, че след изборите всяка партия трябва да направи ревизия и да осмисли резултатите си.

Той уточни, че от „Продължаваме промяната – Демократична България“ са готови за разговори. Относно оставката на Мустафа Карадайъ, Кирил Петков коментира, че всяка партия има право да сменя и избира лидерите си.

Според лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов трусовете в ДПС предизвикаха днешния ден на траур в парламента.

В липсата на кворум лидерът на БСП Корнелия Нинова видя лош знак. По отношение на оставката на Карадайъ като председател на движението, Нинова заяви, че всяка партия има право да решава вътрешните си въпроси самостоятелно.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ също обвърза проваленото заседание с ДПС. Според Йорданов след резултатите на местните избори от ПП-ДБ нямат морално право да управляват.

Припомняме, че първото заседание на Народното събрание след почивката по време на предизборната кампания, което трябваше да се състои днес, 8 ноември, се провали. Депутатите направиха два неуспешни опита да съберат кворум, но не успяха да достигнат необходимите 121 присъстващи, за да започне заседание.

В зала се регистрираха само народните представители от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". Парламентарните групи на ДПС и ГЕРБ-СДС отсъстваха изцяло, а от ПП-ДБ отказаха да се регистрират, защото не искат да гледат закони без присъствието на коалиционните си партньори.

Ново заседание на Народното събрание е насрочено за утре, 9 ноември, в 9 часа. 

Дневният ред на депутатите включваше няколко законопроекта. От БСП предлагат промени в Кодекса за социално осигуряване, с които втората година от майчинството се изравнява с минималната работна заплата. От "Има такъв народ" искат промяна на правилата за провеждане на референдум. По предложение на "Възраждане" в дневния ред е включено изменение на Изборния кодекс. От партията на Костадин Костадинов настояват за промяна в състава на ЦИК, така че там да има представители на всички парламентарно представени партии. 

В дневния ред на Народното събрание бяха включени още промени в Закона за закрила на детето, Закона за фуражите и Закона за филмовата индустрия. В петък е пленарна зала ще бъде обсъден отново Закона за енергетиката, върху който президентът Румен Радев наложи вето. 

Очакваше се да стане ясно и дали Мустафа Карадайъ ще остане съпредседател на парламентарната група след като подаде оставка като председател на ДПС. Мястото му начело на партията до следващата национална конференция поема Ахмед Доган.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм