БСП, „Възраждане”, „Има такъв народ” и независимият депутат Радостин Василев внесоха втори вот на недоверие към кабинета „Денков-Габриел” заради провал в националната сигурност и отбраната.

Според вносителите тази тема най-ярко демонстрира неспособността на правителството да отговори адекватно на предизвикателствата пред страната.

Първият вот на недоверие се състоя в средата на миналия месец – октомври, по темата „Енергетика“. Очаквано тогава вотът не мина.

Геополитическите кризи от всякакъв характер се засилват, а правителството вместо да осигурява стабилност и спокойствие, съпътства и способства тези кризи да ни засегнат пряко, заявиха от БСП, мотивирайки внесения вот на недоверие.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че част от мотивите е и Шенген, тъй като там няма прогрес. Според нея няма проблем вотът на недоверие и бюджетът да се движат заедно.

Костадин Костадинов от „Възраждане“ призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да подкрепи вота на недоверие.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ коментира, че вотът е политически акт демонстрация на непримиримост.

По-рано от „Продължаваме промяната – Демократична България“ заявиха, че не се притесняват от вота на недоверие. Пред журналисти съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира, че не предвижда официална лидерска среща, но е неизбежно да разговарят с ГЕРБ-СДС. 

„Възраждане”, БСП, ИТН и независимият депутат имат общо 72 гласа в парламента, а за да бъде успешен вотът на недоверие, са нужни най-малко 121.

Според правилника на Народното събрание депутатите могат да започнат разискванията по вота   на недоверие от 3 до 7 дни, след като той бъде внесен в деловодството на парламента. Гласуването се провежда не по-рано от 24 часа след приключването на разискванията.
 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм