Провал на първото заседание на Народното събрание след почивката по време на предизборната кампания. Депутатите направиха два неуспешни опита да съберат кворум, но не успяха да достигнат необходимите 121 присъстващи, за да започне заседание.

В зала се регистрираха само народните представители от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". Парламентарните групи на ДПС и ГЕРБ-СДС отсъстваха изцяло, а от ПП-ДБ отказаха да се регистрират, защото не искат да гледат закони без присъствието на коалиционните си партньори.

Ново заседание на Народното събрание е насрочено за утре, 9 ноември, в 9 часа. 

Дневният ред на депутатите включваше няколко законопроекта. От БСП предлагат промени в Кодекса за социално осигуряване, с които втората година от майчинството се изравнява с минималната работна заплата. От "Има такъв народ" искат промяна на правилата за провеждане на референдум. По предложение на "Възраждане" в дневния ред е включено изменение на Изборния кодекс. От партията на Костадин Костадинов настояват за промяна в състава на ЦИК, така че там да има представители на всички парламентарно представени партии. 

В дневния ред на Народното събрание бяха включени още промени в Закона за закрила на детето, Закона за фуражите и Закона за филмовата индустрия. В петък е пленарна зала ще бъде обсъден отново Закона за енергетиката, върху който президентът Румен Радев наложи вето. 

Очакваше се да стане ясно и дали Мустафа Карадайъ ще остане съпредседател на парламентарната група след като подаде оставка като председател на ДПС. Мястото му начело на партията до следващата национална конференция поема Ахмед Доган.

Припомняме, че в понеделник стана ясно, че опозицията ще внесе вот на недоверие към правителството заради политиката му в сферата на отбраната в сряда. За това съобщи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

Подписите бяха събрани още преди местния вот по инициатива на БСП, но по настояване на "Възраждане" внасянето им се отложи след изборите. От "Има такъв народ" също се включиха. Сега обаче Костадинов търси подкрепа и от ГЕРБ-СДС. 

"Тъй като видях колко разочарован беше лидерът на ГЕРБ от изборните резултати, очаквам от него закономерно да подкрепи нашия вот. Давам му прекрасен повод да накаже своите коалиционни партньори от ПП-ДБ", написа Костадинов в социалната мрежа.

„Или се прави правителство и коалиция като хората, или подобни „сглобки”, някакви шарлатански работи – не виждам за правилно. Има прекрасна коалиция в момента между ПП, „Възраждане” и ДБ. И това ще бъде лично от мен огласено, вече съм го направил пред всички наши западни партньори”, каза Бойко Борисов в Пловдив след края на изборния ден.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм