Очаква се национално съвещание на ГЕРБ, на което да бъде обсъдено дали да продължи подкрепата на партията за сегашното управление, какъвто анонс направи лидерът ѝ Бойко Борисов миналата седмица. Все още не е ясно дали заседанието ще се проведе днес или утре, пише БТА.

По време на предизборната си обиколка в Ловеч – след първия тур на местния вот и преди балотажа – той заяви, че за него т. нар. сглобка в момента не съществува заради "безпринципното поведение на "Продължаваме промяната-Демократична България".

"Знам къде са им аверите, приятелите, срещат се по вили и кръчми тайно – нека да го правят. Аз не виждам смисъл да се срещам повече с тях. В сряда ще направя национално съвещание, за да преценим дали имаме нужда повече да бъдем заедно и да носим отговорност с хора, които плашат собствените си министри", обяви тогава Борисов.

"За да можем да направим нещо добро, трябва да има коалиция, в която преди да се вземат решенията, да се разпише ясно какво трябва да се направи. За да мога поетия от мен ангажимент, да го направя", заяви той и в Плевен.  И повтори, че  т.нар. сглобка не работи изобщо и не трябва да съществува в този ѝ вид. Лидерът на ГЕРБ за пореден път анонсира, че ще събере ГЕРБ на национално съвещание. "Аз ще питам партията какво ми позволява и какво не ми позволява, как да продължим напред", обясни Борисов. 

Вчера премиерът Николай Денков заяви, че трябва да има лидерска среща, но не знае дали има насрочена такава. По думите му трябва да се продължи нататък, изборите са приключили.

Не изпитвам страх, че няма да има разговор, коментира пред  журналисти съпредседателят на ПГ на "Продължаваме промяната-Демократична България“  Кирил Петков. То е неизбежно да си говорим, добави той. От „Продължаваме промяната – Демократична България“ не се притесняват от готвения вот на недоверие в сферата на отбраната, допълни той.

Припомняме, че в понеделник стана ясно, че опозицията ще внесе вот на недоверие към правителството заради политиката му в сферата на отбраната в сряда. За това съобщи във Facebook лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Подписите бяха събрани още преди местния вот по инициатива на БСП, но по настояване на "Възраждане" внасянето им се отложи след изборите. От "Има такъв народ" също се включиха. Сега обаче Костадинов търси подкрепа и от ГЕРБ-СДС. 

"Тъй като снощи видях колко разочарован беше лидерът на ГЕРБ от изборните резултати, очаквам от него закономерно да подкрепи нашия вот. Давам му прекрасен повод да накаже своите коалиционни партньори от ПП-ДБ", написа Костадинов в социалната мрежа.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм