Премиерът Николай Денков отговори на държавния глава Румен Радев за исканата оставка на председателя на ДАНС Пламен Тончев. Той обясни, че е изпратил мотивирано писмо, в което има ясно показани законови мотиви защо има проблем с него. 

По думите му, колкото по-бързо бъде решен този казус – толкова по-добре. "Това, което мога да направя е да спазвам закона. В същото време е ясно, че отговорността за националната сигурност е в правителството и лично при мен", подчерта Денков.

Той обясни още, че днес очаква да се срещне с министъра на електронното управление Александър Йоловски за изясняване на проблемите около машинното гласуване. Коментара си премиерът направи, след като участва във форума "Powers summit".

Относно заложниците на „Хамас” с български произход Николай Денков коментира, че техните баби и дядовци са живели в България, след което са заминали за Израел.

"Г-жа Йотова много добре знае, че  всичко, което трябваше и можеше да бъде направено – вече е направено", заяви той.  Денков посочи, че съдействаме максимално на израелските власти, за да могат да преговарят и да търсят възможности за позитивно развитие на ситуацията.  Той подчерта, че не е знаел преди две седмици за български заложници, когато в медиите се появи такава информация. 

Припомняме, че в понеделник на брифинг вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел съобщи, че има двама заложници с български произход, държани от "Хамас". Тя и премиерът Николай Денков се завърнаха от посещение в Държавата Израел.

"Това е информацията, която можем да споделим, продължаваме в координация с Държавата Израел и със страните участнички в преговорите да правим  всичко необходимо, така че да се стигне до освобождаване на заложниците", допълни Габриел.

Тя съобщи, че в рамките на днешната визита са провели и срещи с роднини на заложници, откъдето е станала известна и информацията за двамата заложници с български произход. 

В момента, в който има достатъчно информация и тя няма да застрашава освобождаването на пленените, ще бъдат дадени повече подробности, уточни Мария Габриел.

"Една от основните цели беше да изразим нашата пълна подкрепа към Държавата Израел, затова, че тя има всички права да защити своите граждани от терористични атаки и нападения с ракети", заяви от своя страна министър-председателят Николай Денков.

Премиерът бе категоричен, че повече информация за двамата заложници с български произход, за които съобщи вицепремиерът Мария Габриел, няма да бъде предоставяна, тъй като това би могло потенциално да застраши живота и здравето за заложниците. 

Темата със заложниците коментира и вицепрезидентът Илияна Йотова. "Ако са с български произход и все още нямат български документи, смятам, че това е наша първостепенна задача по-скоро да получат такива, още повече, че практиката показва, че по-лесно се освобождават тези, които имат двойно гражданство", каза тя.

Като уточни, че не е чула изявлението на Габриел, Йотова обясни, че първото нещо, което трябва да се направи, е да се изясни какво е състоянието им като български граждани и по най-бързия начин, ако има някаква връзка с тях и те имат желание, да получат български документи.

Като институции това е най-малкото, което можем да направим в много бърз порядък, преминавайки цялата процедура, посочи вицепрезидентът. На второ място, отбеляза тя, България участва в различни международни институции, форуми, нива и навсякъде трябва да поиска освобождаването на своите граждани, ако те вече са с български документи. Това е първият ми коментар, не познавам подробностите, повтори Илияна Йотова.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм