"Ако са с български произход и все още нямат български документи, смятам, че това е наша първостепенна задача по-скоро да ги направим български граждани, още повече, че практиката показва, че по-лесно се освобождават тези, които имат двойно гражданство". Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти по повод съобщената от вицепремиера Мария Габриел след завръщането им с премиера Николай Денков от Израел информация за двама заложници с български произход, държани от "Хамас".

Като уточни, че не е чула изявлението на Габриел, Йотова обясни, че първото нещо, което трябва да се направи, е да се изясни какво е състоянието им като български граждани и по най-бързия начин, ако има някаква връзка с тях и те имат желание, да получат български документи.

"Като институции това е най-малкото, което можем да направим в много бърз порядък, преминавайки цялата процедура", посочи вицепрезидентът. На второ място, отбеляза тя, България участва в различни международни институции, форуми, нива и навсякъде трябва да поиска освобождаването на своите граждани, ако те вече са с български документи. Това е първият ми коментар, не познавам подробностите, повтори Илияна Йотова.

По-рано на брифинг вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел съобщи, че има двама заложници с български произход, държани от "Хамас". Тя и премиерът Николай Денков се завърнаха от посещение в Държавата Израел.

"Това е информацията, която можем да споделим, продължаваме в координация с Държавата Израел и със страните участнички в преговорите да правим  всичко необходимо, така че да се стигне до освобождаване на заложниците", допълни Габриел.

Тя съобщи, че в рамките на днешната визита са провели и срещи с роднини на заложници, откъдето е станала известна и информацията за двамата заложници с български произход. 

В момента, в който има достатъчно информация и тя няма да застрашава освобождаването на пленените, ще бъдат дадени повече подробности, уточни Мария Габриел.

"Една от основните цели беше да изразим нашата пълна подкрепа към Държавата Израел, затова, че тя има всички права да защити своите граждани от терористични атаки и нападения с ракети", заяви от своя страна министър-председателят Николай Денков.

Премиерът бе категоричен, че повече информация за двамата заложници с български произход, за които съобщи вицепремиерът Мария Габриел, няма да бъде предоставяна, тъй като това би могло потенциално да застраши живота и здравето за заложниците. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм