Очаквам като преминат умората и емоциите от изборите, да се върнем към народната нива и да продължим да орем, колкото и да е трудно. Това коментира пред журналисти Христо Иванов от  „Продължаваме промяната демократична България“. По думите му приоритети на управляващото мнозинство остават същите и трябва да се продължи да се работи за тях.

Припомняме, че първото заседание на Народното събрание след почивката по време на предизборната кампания, което трябваше да се проведе днес, 8 ноември, се провали. Депутатите направиха два неуспешни опита да съберат кворум, но не успяха да достигнат необходимите 121 присъстващи, за да започне заседание.

В зала се регистрираха само народните представители от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". Парламентарните групи на ДПС и ГЕРБ-СДС отсъстваха изцяло, а от ПП-ДБ отказаха да се регистрират, защото не искат да гледат закони без присъствието на коалиционните си партньори.

Ново заседание на Народното събрание е насрочено за утре, 9 ноември, в 9 часа. 

Дневният ред на депутатите включваше няколко законопроекта. От БСП предлагат промени в Кодекса за социално осигуряване, с които втората година от майчинството се изравнява с минималната работна заплата. От "Има такъв народ" искат промяна на правилата за провеждане на референдум. По предложение на "Възраждане" в дневния ред е включено изменение на Изборния кодекс. От партията на Костадин Костадинов настояват за промяна в състава на ЦИК, така че там да има представители на всички парламентарно представени партии. 

В дневния ред на Народното събрание бяха включени още промени в Закона за закрила на детето, Закона за фуражите и Закона за филмовата индустрия. В петък е пленарна зала ще бъде обсъден отново Закона за енергетиката, върху който президентът Румен Радев наложи вето. 

Очакваше се да стане ясно и дали Мустафа Карадайъ ще остане съпредседател на парламентарната група след като подаде оставка като председател на ДПС. Мястото му начело на партията до следващата национална конференция поема Ахмед Доган.

По-рано Кирил Петков призова ГЕРБ-СДС и ДПС да дойдат в парламента. Пред журналисти той заяви, че изборите са приключили и хората чакат бюджета. Той уточни, че от „Продължаваме промяната – Демократична България“ са готови за разговори.

Относно оставката на Мустафа Карадайъ, Кирил Петков коментира, че всяка партия има право да сменя и избира лидерите си.

Междувременно от БСП внесоха вот на недоверие към кабинета, свързан с политиката в сферата на отбрана и национална сигурност, заедно с подписите на „Има такъв народ“ и „Възраждане“. В кулоарите на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че част от мотивите е и Шенген, тъй като там няма прогрес.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм