Британският външен министър Лиз Тръс възнамерява все повече да разиграва руската карта в борбата за премиерския пост, за да атакува опонента си, бившия министър на финансите Риши Сунак. Това съобщи в събота Sunday Telegraph, позовавайки се на неназовани близки поддръжници на Тръс. 

Камен Алипиев по Дарик: Навсякъде е пълна лудница, за 5-6 години всичко се обърна с главата надолу

Според тях шефката на ведомството, която е на поста малко повече от 10 месеца, смята, че външната политика и сигурността са нейната сила и вярва, че те ще й позволят да спечели точки в надпреварата за премиерския пост. Събеседниците на изданието казаха, че Тръс възнамерява да се позиционира като ястреб по отношение на Русия и Китай по време на предизборната кампания, противопоставяйки се на Сунак и обвинявайки го, че е прекалено мек към действията на Москва и Пекин.

Лиз има опит, авторитет и решителност, когато става дума за Украйна и Китай, което я поставя в редиците на партийните ястреби, докато Риши е по-скоро на страната на гълъбите. Аргументът на Лиз е следният: сега е по-опасно време, от когато и да е било след края на Студената война, и тя може да върне на Обединеното кралство водеща роля на световната сцена“, каза пред вестника един от съюзниците на външния министър.“

"Брекзит" може да струва на британците 42,5 милиарда паунда заради инфлацията

Темата за санкциите

Той също така добави, че по време на „налагането на банкови санкции срещу Русия, Министерството на финансите под ръководството на Риши не е искало да се движи толкова бързо, колкото са искали Борис и Лиз“.

Министерството на финансите беше много бавно, когато се стигна до изключването на руските банки от системата SWIFT. По подразбиране Министерството на финансите трябва да бъде по-внимателно, да мисли само за математиката, но понякога трябва да вземете трудни решения", добави поддръжникът на Тръс. Преди това тя постоянно си приписваше заслуги за твърдата си позиция срещу Русия, безпрецедентно широките санкции на Лондон срещу Москва и активните доставки на оръжия за Украйна.

Джонсън: Риши Сунак не трябва да става премиер

Според изданието Тръс възнамерява да използва и факта, че е сменила няколко министерски позиции за повече от 10 години в правителството, докато Сунак ръководи само едно министерство в продължение на две години и половина.

Анкети сред членовете на управляващата Консервативна партия, които трябва да изберат нов лидер, показват, че Тръс е доста пред Сунак. Така проучване на YouGov от 21 юли показа, че 62% от анкетираните членове на партията биха подкрепили Тръс, а 38% биха предпочели Сунак.

Лиз Тръс ще се кандидатира за нов лидер на Консервативната партия

Но привържениците на Тръс, казва се в статията, предпочитат да играят със сигурност и да използват всички инструменти в борбата, включително външнополитически аргументи. Победителят в тази кампания автоматично ще стане министър-председател, тъй като консерваторите сега са на власт (те спечелиха общите избори през 2019 г. със съкрушителна победа).

Други проучвания обаче показват, че ако сега се проведат парламентарни избори, тогава консерваторите, който и да ги ръководи, няма да имат шанс срещу опозиционната Лейбъристка партия. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм