Оттеглящият се британски министър-председател Борис Джонсън призова кандидатите, които отпадат от надпреварата за неговия наследник, да подкрепят всеки кандидат, различен от бившия финансов министър Риши Сунак, съобщи „Times“. Това предаде БГНЕС.

Новият британски премиер ще бъде обявен на 5 септември

На изборите в четвъртък петима души се класираха за третия тур на изборите за министър-председател. Сунак (101) и заместник-министърът на международната търговия Пени Мордаунт (83) получиха най-много гласове.

Лиз Тръс ще се кандидатира за нов лидер на Консервативната партия

Джонсън заяви, че няма да подкрепи публично нито един от кандидатите. Известно е обаче, че той е провел разговори с неуспелите кандидати за наследник и е дал ясно да се разбере, че Сунак не трябва да става министър-председател. Според източника Джонсън симпатизира най-много на ръководителката на Министерството на външните работи Лиз Тръс.

Той не се противопоставя и на кандидатурата на Мордаунт, при условие че бившият финансов министър не спечели изборите.

Вестникът отбелязва, че Сунак е един от първите, които напуснаха кабинета на Джонсън, с което постави началото на неговото разпадане.

"Целият екип на министър-председателя на Даунинг стрийт мрази Риши. Това е лично. Това е гняв... Те смятат, че той е планирал това от месеци", казва източник пред изданието.

Бен Уолъс се отказа от участие в надпреварата за лидер на Обединеното кралство

По-рано бе съобщено, че главният прокурор на Англия и Уелс Суела Браверман, която се отказа от надпреварата за премиерския пост, ще подкрепи Тръс в текущата надпревара.

Джонсън, който наследи Тереза Мей на премиерския пост през 2019 г., обяви оставката си като министър-председател и ръководител на Консервативната партия на Обединеното кралство на 7 юли. Той ще заема поста до назначаването на нов ръководител на кабинета.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм