Тази седмица, след като Борис Джонсън подаде оставка като премиер на Великобритания и като лидер на Консервативната партия, започна процесът за избора на нов лидер. Този избор е сведен до двама души - Риши Сунак и Лиз Тръст, двамата са от кабинета на Джонсън. Изборът ще се случи през септември месец, има два месеца на кампания, която е непридвидима. Така коментира ситуацията във Великобритания експертът по миграция Ива Александрова в „Кой говори“ по Дарик радио. 

По думите ѝ заради Брекзит Англия са напуснали около половин милион души, като едни от най-засегнатите са били източноевропейците, а те са ключова част от сектора на услугите.

Джонсън: Риши Сунак не трябва да става премиер

Навсякъде е пълна лудница, само за 5-6 години всичко се обърна с главата, толкова много негативни процеси се развиват по цял свят, включително на нашата територия, където тролската руска пропаганда продължава да работи с пълна сила. Човек вече трудно се ориентира и прави разликата между добро и зло“, заяви журналистът Камен Алипиев. 

Според него от една страна е добре да няма нови избори, за да могат да се вземат средства по плана за възстановяване и развитие, „от друга страна това са хора (бел.ред БСП), които искат да се върнат хартиените бюлетини, представители на партия, която показва, че не се е реформирала и опитала да се превърне в модерна социалистическа партия.“

Христо Иванов: Страната я очаква тежка зима и тя изисква управляемост

За писателя Александър Шпатов решението на президента да връчи мандата на БСП е разочароващо. „Според мен има по-удачни решения от това. Това го гледаме за трети път през последната година. Неразбираемо е как даваш на втората сила мандат и тя отказва да го вземе. Кризите в държавата налагат спазване на надписа над парламента. Смятам, че ако не бяха техните опити да защитават Борисов, може би държавата ни щеше да се намира в по-добро състояние. Да знаят, че държавата полага грижа за българите, това го няма в момента. Докато чакаш да се състави правителство, да минат два месеца, да се завъртят същите партии в същата ситуация, ти оставаш да се бориш сам с всякакви проблеми. Най-големият проблем е лидерството на опозицията, Бойко Борисов си прави One man show, защо Борисов не отиде да вземе мандата, защо на консултациите не е там, какъв лидер е той?“, попита Шпатов.

Уклончива подкрепа за БСП от ДБ и отцепниците от ИТН (обзор)

Това, което се случва, е все по-голяма поляризация, това е деструктивното, в момента за да успееш и да се наложиш като лидер, трябва максимално да си създадеш враг в останалата част на обществото. До такава степен са се задълбочили нещата в тази партизанщина, че виждаме високи нива на конфронтация и това не е нормално“, каза съветникът в СОС Иво Божков.

Гледайте целия разговор тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм