Напускането на ЕС може да излезе солено на британците. “Брекзит” вероятно ще им струва 42,5 милиарда паунда, потенциално добавяйки милиарди към плащанията, казва правителството.

Вече има регистриран първи кандидат за приемник на Борис Джонсън

Министърът на финансите Саймън Кларк каза, че инфлацията означава, че сметката може да бъде до £7,5 милиарда по-висока от първоначалната оценка.

Обединеното кралство сключи сделка да плати на ЕС за неизпълнени ангажименти за разходи след напускането на блока през януари 2020 г.

Борис Джонсън се оттегли като лидер на Консервативната партия

Либералдемократите заявиха, че "ужасната сделка" струва милиарди на британските данъкоплатци.

Първоначално правителството изчисли, че сметката, която покрива ангажиментите за разходи, поети по време на членството на Обединеното кралство в ЕС, ще бъде между £35 милиарда и £39 милиарда.

ЕС: Британците вече не могат да гласуват на местни избори в ЕС

Министерско изявление, публикувано в четвъртък тази седмица, след като парламентът се разпусна за лятото , се казва, че „най-новата оценка от £42,5 милиарда показва увеличение спрямо първоначалния диапазон“.

Кларк посочи предположенията за инфлацията - с други думи нарастващите цени с течение на времето - като един от основните двигатели на увеличението.

Лондон планира радикални промени в сделката за Северна Ирландия

„Въпреки това, като се има предвид, че това е дълг от няколко десетилетия, променливите, използвани в тази прогноза, ще продължат да се колебаят“, каза Кларк.

Глобалните икономически сътресения доведоха до скок на инфлацията до 40-годишни върхове тази година, увеличавайки драстично разходите за храна и горива.

Законопроектът за Брекзит, одобрен от правителството на премиера Борис Джонсън, покриваше пенсионните вноски за служителите на ЕС, както и финансирането на три от неговите изследователски програми.

Борис Джонсън с рокади в кабинета

Междувременно ЕС ще изплати парите, които Обединеното кралство е ангажирало на Европейската инвестиционна банка (малко над £3 милиарда) и Европейската централна банка (около £50 милиона), наред с други неща.

През юли 2021 г. правителството на Борис Джонсън отхвърли прогнозата на ЕС за обща сметка от £40,8 млрд. “Downing street” настоя, че сметката е между £35-39 милиарда, а Министерството на финансите постави последната обща нетна оценка на финансовото споразумение на £37,3 милиарда .

Защо британците са толкова обсебени от партитата на Борис Джонсън?

„Ужасната сделка на правителството на консерваторите, подкрепена от претендентите за лидерство на консерваторите Лиз Тръс и Риши Сунак, струва на британските данъкоплатци милиарди лири“, каза говорителят на либералдемократите по външните работи Лейла Моран.

„Това е цената на години консервативен хаос и пренебрежение.“

Тя призова министрите от Консервативната партия „да си признаят колко повече ще струва лошата сделка на страната в бъдеще“.

Борис Джонсън отрече да е лъгал за парти, организирано в разгара на първия локдаун

Говорител на Министерството на финансите каза: „Безпрецедентното скорошно покачване на инфлацията и промените в дисконтовите проценти увеличиха нашите пенсионни задължения, което е най-голямата причина за увеличената оценка.”

Борис Джонсън се опита да предоговори части от споразумението, но не промени финансовия аспект, въпреки че в един момент предложи да се задържат парите и да се използват като разменна монета в бъдещи преговори с ЕС.

Споразумението за оттегляне - заедно с финансовото споразумение - стана закон през януари 2020 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм