Избирателната активност в София към 16:00 часа е 25,59 %, съобщи за БТА председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) - София Полина Витанова.

Правото си на глас са упражнили 270 737 души от общо 1 100 000 гласоподаватели.

В София се гласува в 1586 редовни секции, 20 подвижни и 34 служебни.

Изборът е между 22-ма кандидати за кмет и 29 кандидатски листи за общински съветници, регистрирани за участие в днешните местни избори, по данни, публикувани на сайта на ОИК - София.

Избирателната активност за страната към 16 ч. е 34,16%, като тя е най-висока в Община Челопеч – 75,15% и най-ниска в Добрич – 23,18%. Това обявиха от ЦИК по време на брифинг. 

Днес България избира местната власт. Малко над 6 милиона и 48 хиляди души имат право да гласуват на изборите за кметове, кметски наместници и общински съветници. След последните решения на ЦИК този път избирателите ще могат да гласуват само с хартиена бюлетина. В над 11 000 секции отново ще има видеонаблюдение и излъчване на резултатите.

Особеност при местните избори е, че за всеки отделен избор - за кмет на община, на район или на кметство, както и за общински съветници, се гласува с отделна бюлетина. Избирателите получават различен брой бюлетини в зависимост от това колко вида избор има в населеното им място.

Бюлетината се сгъва пред избирателя от секционната комисия, а на гърба ѝ се полага печат. Гласува се зад паравана, като след това избирателят занася бюлетината - отново сгъната, до комисията, за да ѝ ударят втори печат и да откъснат отрязъка с номера ѝ. Никой от комисията няма правото да я разгъва. След това избирателят я получава обратно, за да я пусне в урната. Подписва се в избирателния списък и си взема документа за самоличност.

Гласоподавателят отбелязва вота си за кмет и листа с общински съветници, като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избрания от него кандидат, партия или коалиция, или в това на опцията "Не подкрепям никого". Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикалка, пишеща със син цвят.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм