"Аз се опитвах да видя в нашите опоненти добрия мотив за връщането на хартиената бюлетина. Те изложиха такъв тип мотиви, като „някои хора ги е страх да гласуват с бюлетина", "виждате ли, машините правят грешки” и т.н. и се опитвах да вкарвам добри предложения, които смятам, че са добри от наша страна. В един момент осъзнах какъв е истинският им мотив, когато човекът, който преговаряше от БСП, отиде и подшушна нещо на човека, който преговаряше от ГЕРБ.

ПП и ДБ: „Хартиената коалиция“ обезсмисли машинното гласуване

Тогава ми стана ясно, че моята политическа наивност е твърде голяма и може би трябва да се вслушвам повече в по-крайните позиции от нашата партия, които твърдят, че това е просто една уговорка между ГЕРБ и БСП с цел да се върне хартиената бюлетина, за да могат да се манипулират изборите".

Това заяви в "Седмицата" на Дарик радио депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Митев.

Минчев: За да си партнираме с БСП, трябва да се откажат от хартиената бюлетина

"Това, което видяхме последните седмици в парламента, е едно обвиняване. Ние се опитвахме да докажем всячески колко виновни са ГЕРБ и БСП. Аз мисля, че малко си изгубихме времето, защото те са виновни. Българските граждани знаят за тяхната вина, те са я приели и аз се надявам да ги осъдим на изборите с гласуване против тях", каза още Митев.

"Това, което се опитахме да направим в зала, е да вкараме промени в закона, които бяха отхвърлени, това затвърди позицията за истинността на нашата теза", добави той.

Депутатите приключиха разглеждане на промените на Изборния кодекс (обзор)

По думите му трябва максимално много хора да бъдат ангажирани, че единственият начин да се гарантира истинността на вота следващия път, е да се окажем наистина една държава, кяото се управлява от гражданите.

"Да участваме активно в изборите – това е единственото, което може да гарантира, че гражданите, които искат да управляват държавата си, могат да управляват", посочи Искрен Митев.

ГЕРБ ще предложи самостоятелно правителство на малцинството

"Ние вече загубихме битката между хартията и машините. Единственият гарант за честността на изборите до този момент беше машината, и нея вече я няма", заяви той.

Според него едно от хубавите неща, които "Продължаваме промяната" са успели да направят заедно с останалите партии, е да повишат заплащането на членовете на СИК. 

Стефан Янев: Готови сме на разговори с ГЕРБ за правителство с първи мандат

"Ние в момента не сме в позиция да бойкотираме нищо, защото сме малцинство. Ние излязохме от залата, за да покажем, че това, което се случва, не е редно, но това не е свързано с бойкотиране. Бойкотирането идваше от ГЕРБ, когато те не влизаха в зала и не осигуряваха кворум. Тогава изобщо не можеше да започне работата на Народното събрание. Ние просто показваме позиция", обясни депутатът.

И добави, че когато представителите на ПП са излезли от залата, трешението е било преразгледано, следователно напускането им е имало ефект.

Протест против хартиените бюлетини блокира движението пред НС (видео и снимки)

По думите на Искрен Митев ако в момента трябва да има протест, той трябва да е пред президентството.

"Всъщност България в момента е президентска република. Президентът управлява – той е човекът, назначил всички министри, той е човекът, който отказва да има нов бюджет в държавата, той може да спре хартиената бюлетина и да раздаде мандатите с бързината, с която да не може да бъде върнато това решение", посочи Митев.

Обвинения и условия в кулоарите на парламента за съставянето на кабинет

Според него единственият човек, който може да върне демокрацията в България в момента, е президентът.

"В краткия срок, в който беше разгледан законопроекта, много от нещата, които са ключови, не успяха да бъдат дори предложени. За мен големият пропуск не идва толкова от предложенията по същество, а от неготовността на българския парламент да ги обсъди", каза Искрен Митев.

ИТН ще участва в евентуални предсрочни избори (видео)

"Понеже никой не вярва на никого, дори добрите решения, които са добри за всички, не могат да бъдат приети", добави той. И даде пример - протоколът от машината.

"В момента, когато вие гласувате на машина, ще излиза едно листче и ще остава една флашка, която е едно абсолютно безполезно парче пластмаса, защото БСП, ГЕРБ и ДПС не дадоха възможност информацията от тази флашка да бъде по извадена. Така че какво ще се случва в момента – никой не може да сравни протоколът от машината, който съществува само във флашката, и реалното преброяване", обясни депутатът.

Депутатите приеха увеличение на заплащането на членовете на СИК

Според него това е било предложение, което е в полза на прозрачност към всички.

"Хубаво е да се реализира първи мандат, защото няма да управлява президентът Румен Радев. Който и да управлява, дори престъпното правителство на "хартиената коалиция", то ще бъде подлагано на отговорност и това е много важно", заяви още Искрен Митев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм