ГЕРБ ще предложи самостоятелно правителство на малцинството и ще запази в тайна номинацията за министър-председател до понеделник. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Томислав Дончев.

По думите му съставът на кабинета ще стане ясен след около 10 дни, когато се очаква от партията да върнат изпълнен първия мандат.

Радев обяви кога ще връчи първия мандат

От „Български възход” са готови на разговори с ГЕРБ за правителство с първия мандат, стана ясно от думите на председателя на партията Стефан Янев.

Той уточни, че не е готов да бъде премиер с нито един мандат, но все пак изрази готовност за разговори, ако получи такова предложение.

Костадинов: Няма как да подкрепим ГЕРБ

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов бе категоричен, че няма да подкрепят мандата на ГЕРБ, защото имали сериозни различия.

Според съпредседателя на „Демократична България” Христо Иванов, за да се прави правителство на малцинството, трябва да има усилие за диалогичност и намиране на допирни точки.

Минчев: За да си партнираме с БСП, трябва да се откажат от хартиената бюлетина

Припомняме, че по-рано президентът Румен Радев обяви, че ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС в понеделник, на 5 декември.

След като в понеделник кандидатът за премиер на ГЕРБ получи мандата, партията ще има една седмица, за да предложи правителство, или да върне на президента празна папка.

ПП и ДБ: „Хартиената коалиция“ обезсмисли машинното гласуване

Радев обърна внимание и на 18-часовото заседание в парламента, на което депутатите обсъждаха промените в Изборния кодекс. 

"Когато текстът на новоприетия Изборен кодекс дойде при мен, ще го разгледам най-детайлно и ще се произнеса", каза Радев в отговор на въпрос дали ще наложи вето на промените в изборния закон.

След 18 часа дебати: Промените в Изборния кодекс продължават и в петък

По-рано Никола Минчев от "Продължаваме промяната" каза пред bTV, че за да си партнира ПП с БСП, те трябва да се откажат от хартиената бюлетина.

Минчев не изключи възможно управление на "хартиената коалиция". Според него има синхрон между ГЕРБ, БСП и ДПС по темата за Изборния кодекс.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм