"Хартиената коалиция" обезсмисли машинното гласуване, коментираха от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ след приемането на поредни поправки в Изборния кодекс.

След 18 часа дебати: Промените в Изборния кодекс продължават и в петък

Мнозинството на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП прие протоколът от машината за гласуване да не се използва и да не се прилага към окончателните изборни книжа.

Според Кирил Петков мотивацията зад това гласуване е да се прикрива информацията от машините напълно.

В Народното събрание продължава второто четене на поправките в Изборния кодекс. С последните приети изменения депутатите на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП решиха, че протоколът от машините за гласуване няма да се използва и няма да се прилага към окончателните изборни книжа.

Минчев: За да си партнираме с БСП, трябва да се откажат от хартиената бюлетина

Самите разписки от машината ще се броят на ръка, а крайният проток от устройствата ще се заличава. Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ коментира, че с тези си действия трите партии напълно обезсмилят машинното гласуване.

Надежда Йорданов от „Демократична България“ коментира, че крайната цел на хартиената коалиция е ликвидиране на машинното гласуване и уточни, че с гласовете си ГЕРБ, ДПС и БСП са спуснали тъмна пелена върху начина на преброяване и отчитане на резултатите.

От „Продължаваме промяната“ уточниха, че машините за гласуване са превърнати в екранче с принтер, а платените 80 милиона за тях са хвърлени на боклука. От ГЕРБ и БСП запазиха мълчание по темата, а ДПС отново отправиха обвинения, че не са получи подкрепа за машините за сканиране на бюлетини.

Радев обяви кога ще връчи първия мандат

Междувременно президентът Румен Радев обяви кога ще връчи първия мандат. Това ще се случи в понеделник, на 5 декември, като той ще бъде връчен на първата по численост партия - ГЕРБ-СДС.

Ако ГЕРБ-СДС не успеят да получат подкрепа за правителство, следващият мандат ще бъде даден на „Продължаваме промяната”. Ако и тогава няма успех, следва президентът Радев да избере трета партия, която да направи последен опит за излъчване на кабинет.

ПП и ДБ призоваха гражданите да излязат на протест срещу връщането на хартиения вот

Радев обърна внимание и на 18-часовото заседание в парламента, на което депутатите обсъждаха промените в Изборния кодекс. 

"Когато текстът на новоприетия Изборен кодекс дойде при мен, ще го разгледам най-детайлно и ще се произнеса", каза Радев в отговор на въпрос дали ще наложи вето на промените в изборния закон.

Не е редно президентът еднолично да държи контрол върху службите, а служебният кабинет дава точно тази възможност. Това коментира пред журналисти в парламента съпредседателят на „Продължаваме промяната” Кирил Петков във връзка с критиките на президента Румен Радев към „Продължаваме промяната” за подготвени законови предложения, които предвиждат нов механизъм за назначаване на председателите на службите за сигурност и на главния секретар на МВР.

Текстове: Вили Янкова, Мариела Чепелова и Люба Алексиева

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм