„Продължаваме промяната” и „Демократична България” призоваха гражданите да излязат на протест срещу връщането на хартиения вот.

Предвидено е демонстрацията да се проведе в 18.30 часа пред сградата на Народното събрание. На съвместен брифинг двете формации апелираха за подкрепа срещу решението на ГЕРБ, ДПС и БСП за промени в Изборния кодекс.

Петков: Ще продължим да се борим за всяка точка от Изборния кодекс

Съпредседателят на „Продължаваме промяната” Кирил Петков заяви, че хартиената коалиция е решила, че днес е денят, в който демократичният вот на всеки български гражданин ще бъде подменен.

Христо Иванов от „Демократична България” допълни, че хартиената коалиция е решила да скрепи съюза си с връщането на хартиената бюлетина. По думите му сега е моментът за подкрепа от страна на гражданите.

Тома Биков: Имаме програма и кабинет

Другият съпредседaтел на „Продължаваме промяната” Асен Василев уточни, че ще направят всичко, за да предотвратят кражбата на вота на българските граждани.

Продължава окончателното обсъждане на промените в Изборния кодекс. Депутатите въведоха видеонаблюдение и видеозаснемане на броенето на бюлетините във всички избирателни секции в страната.

Отхвърлено беше предложението на „Демократична България“ за създаване на преброителни центрове, които да намалят грешките при отчитане на вота.

Йордан Цонев: ДПС ще води безкомпромисна битка срещу руското влияние в енергетиката

Отхвърли се и искането за промяната на Централната избирателна комисия, така че членовете ѝ да са пропорционални на партиите в парламента. Така „Продължаваме промяната“, „Възраждане“ и „Български възход“ няма да имат свои представители в ЦИК, Петър Петров от Възраждане и Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“ коментираха.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм