От „Продължаваме промяната” няма да предложат правителство на малцинството, ако бъде върната хартиената бюлетина. 

Пред журналисти в кулоарите на парламента съпредседателят на партията Кирил Петков заяви, че няма как парламент, подкрепил хартиения вот, да застане зад антикорупционно правителство на малцинството.

Компенсацията за тока на малките и средни фирми е много важен приоритет сега и това трябваше да бъде гласувано днес, вместо това ДПС, БСП и ГЕРБ гласуваха, че е по-важно да се върнем в дебата за хартиената бюлетина. Това показва как се заменят важните въпроси за българското общество с тясно партийното желание да се открадне вотът на българските граждани на следващите избори. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента Кирил Петков, цитиран от БГНЕС.

Настимир Ананиев: ПП и ДБ внасят четири законопроекта

Петков допълни, че депутатите от „Продължаваме промяната” ще продължат да се борят за всяка точка на Изборния кодекс. 

От партията са доволни от решението на парламента да се правят видеозаписи от броенето на бюлетините и разписките от машините, но според Петков  тези малки победи няма да изместят голямата загуба на честността на вота при връщането на хартиената бюлетина.

ПП: Чухме поредната лъжа от ГЕРБ

Петков отбеляза, че няма никакви коалиционни разговори два месеца след изоборите. „Затова вчера казахме, че ГЕРБ са политически импотентни, защото за два месеца имат нулев прогрес. Само се занимават с някакви измислени скандали и с хартиената бюлетина“, подчерта той.

По негови думи ПП ще поеме тежката отговорност за втория мандат заедно с „Демократична България“, но няма как да се очаква от всички партии в този парламент, че „те ще гласуват за кражбата на вота на българските граждани, а после ще подкрепят правителство на малцинството, което е антикорупционно“.

ГЕРБ настоява ПП да поемe отговорност за отмяната на одобряване за пътищата от април

Според него, ако хартиената бюлетина мине днес, това за ПП означава, че този парламент слага тяснопартийната задача на ГЕРБ, БСП и ДПС да откраднат българския вот и връщането на невалидните бюлетини.

Народното събрание обсъжда окончателно промените в Изборния кодекс. Депутатите проведоха гласуване по първите 16 точки, които бяха обсъдени през миналата седмица.

Продължава обсъждането на промените в Изборния кодекс и в четвъртък

До момента мнозинството в Народното събрание гласува за запазване на район „Чужбина“, както и за оставане на стария режим за разкриване на секции извън страната при 40 подадени заявления. Депутатите въведоха видеонаблюдение и видеозаснемане на броенето на бюлетините.

Отпада тъмната стаичка, а гражданите вече ще гласуват зад параван, като такива ще има и при хартиенето и при машинното гласуване. Депутатите одобриха създаването на звено за управление на машинното гласуване към ЦИК и приеха увеличение на заплащането на членовете на Секционните избирателни комисии, които вече ще получават възнаграждение в рамер на минимум ¼ от минималната работна заплата.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм