Близо 2 месеца след проведените предсрочни парламентарни избори, президентът Румен Радев обяви кога ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство на първата по численост партия ГЕРБ-СДС. Това ще се случи в понеделник, 5 декември. 

Пред журналисти Радев изрази надежда допълнително време за разговори, което е дал на партиите за формиране на кабинет, да е оползотворено по най-добрия начин.

След 18 часа дебати: Промените в Изборния кодекс продължават и в петък

Ако ГЕРБ-СДС не успеят да получат подкрепа за правителство, следващият мандат ще бъде даден на „Продължаваме промяната”. Ако и тогава няма успех, следва президентът Радев да избере трета партия, която да направи последен опит за излъчване на кабинет.

Радев обърна внимание и на 18-часовото заседание в парламента, на което депутатите обсъждаха промените в Изборния кодекс. 

Минчев: За да си партнираме с БСП, трябва да се откажат от хартиената бюлетина

"Когато текстът на новоприетия Изборен кодекс дойде при мен, ще го разгледам най-детайлно и ще се произнеса", каза Радев в отговор на въпрос дали ще наложи вето на промените в изборния закон.

Радев се обяви против възможността президентът да не участва в назнчаването на шефовете на служби. "Несъстоятелно е партията, която сама реши да се асоциира с промяната, да настоява за връщане към порочния управленски модел", каза Радев по повод предложението на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" премиерът да назначава председателя на ДАНС. 

Окончателно: Вече гласуваме само на хартия

До неотдавна службите за сигурност бяха под прякото ръководство на ръчно управление от министър-председателя, а сега предлагат да се узакони корупционният комфорт, добави президентът. 

"Не е редно президентът еднолично да държи контрол върху службите, а служебният кабинет дава точно тази възможност, коментира от своя страна пред журналисти в парламента съпредседателят на „Продължаваме промяната” Кирил Петков във връзка с критиките на президента Румен Радев.

ПП и ДБ: „Хартиената коалиция“ обезсмисли машинното гласуване

Румен Радев взе участие в тържественото отбелязване на 80-годишнината от основаването на Националната спортна академия „Васил Левски“. По време на официалната церемония Радев удостои НСА с Почетен знак на президента.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм