С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП се премахна машинното гласуване. От следващите редовни избори избирателите ще могат да гласуват само на хартия. Предложението беше прието със 124 гласа „за“, 95 „против“ и нито един въздържал се.

Промените са внесени от ДПС и въпреки че не бяха подкрепени в комисия, в зала изненадващо получиха необходимия брой гласове.

ПП и ДБ призоваха гражданите да излязат на протест срещу връщането на хартиения вот

Според новите текстове смесеното гласуване ще остане на евентуални предсрочни парламентарни избори.

Остана правилото да няма машини за гласуване в секциите с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели. Този, който е избрал машинното гласуване, не може да гласува с хартиена бюлетина, записа Народното събрание

ИТН ще участва в евентуални предсрочни избори (видео)

От следващите редовни избори обаче, които ще бъдат за местно управление, гласуването ще може да бъде само и единствено на хартия.

Хамид Хамид от ДПС коментира, че гласуването само за хартиени бюлетини е свързано с друго предложение за въвеждане на сканиращи машини.

Депутатите приеха увеличение на заплащането на членовете на СИК

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС коментира, че ако всички текстове на ДПС се приемат, това означава 100-процентово гласуване с машини, но други.

Асен Василев от ПП заяви, че не вижда причина повече да стои в зала след това решение.

Трифонов обвини ПП, че са „откраднали изборите“

Промените не бяха подкрепени от нито един представител на "Продължаваме промяната", "Възраждане", "Демократична България" и Български възход. 

Костадин Костадинов коментира, че приетите промени са пореден неприятен политически цирк, който се свежда до това, кой да брои гласовете и прогнозира още по-голям спад на избирателната активност. 

Петков: Ще продължим да се борим за всяка точка от Изборния кодекс

Костадинов заяви, че ПГ на „Възраждане“ не подкрепи въвеждането обратно на хартиената бюлетина, защото на последните местни избори, които се проведоха през 2019 г., е имало няколкостотин дела за обжалване, като направената експертиза е установила, че „са използвани химикалки със симпатично мастило“.

„Не е важно как се гласува, а кой контролира броенето накрая“, заяви той.

Парламентът отхвърли декларацията на ПП за внасяне на нов бюджет

Депутатите продължиха да обсъждат и гласуват на второ четене промени в Изборния кодекс. Те удължиха заседанието си до окончателното приемане на кодекса.

Парламентът не прие предложението на Мустафа Карадайъ и група народни представители отчитането на гласа на избирателя, отбелязан върху хартиената бюлетина, да се извършва чрез машина с оптично устройство за сканиране и след отчитане на гласа на избирателя чрез сканиране машината да отпечатва разписка, която се пуска в специална кутия, предаде БГНЕС.

42 народни представители гласуваха „за“, 89 „против“, а 27 се въздържаха.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм