След близо 5-часови спорове с 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ депутатите отхвърлиха декларацията на „Продължаваме промяната“, с която Народното събрание да възложи на служебния кабинет да внесе бюджет за догодина. Точката влезе като първа за днешното пленарно заседание по предложение на „Продължаваме промяната“, като зад тях застанаха и от БСП с аргумента, че с удължаващия бюджет се замразяват доходите на хората.

От „Продължаваме промяната“ настояха в парламента да пристигнат и служебният премиер Гълъб Донев и министърът на финансите Росица Велкова. Времето, в което трябваше да дойдат обаче, съвпадна с часа на заседанието на Министерския съвет и дебатът по точката и гласуването се проведоха без тях.

Депутатите продължават обсъждането на промените в Изборния кодекс

5 часа бяха необходими на депутатите, за да не подкрепят предложената от „Продължаваме промяната“ декларация, с която парламентът да възложи на служебния кабинет да внесе нов бюджет за 2023 г., а не удължаващ, който вече беше гласуван на първо четене. Зад предложението застана лидерът на БСП Корнелия Нинова и призова правителството да внесе нов бюджет.

Депутатите удължиха на първо четене действието на бюджета за 2022 г.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се обяви „за“ удължаващия бюджет, внесен от правителството.

Според Цончо Ганев от „Възраждане“ това, което се предлага в момента, са политики, зад които всеки да може да се скрие, без да носи отговорност.

От ГЕРБ се обидиха от сравнението.

„Демократична България“ защитиха декларацията, а от „Български възход“ отново заявиха, че бюджетът трябва да бъде предложен от редовен, а не от служебен кабинет. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм