Народното събрание обсъжда окончателно промените в Изборния кодекс. Депутатите проведоха гласуване по първите 16 точки, които бяха обсъдени през миналата седмица.

До момента мнозинството в Народното събрание гласува за запазване на район „Чужбина“, както и за оставане на стария режим за разкриване на секции извън страната при 40 подадени заявления.

Продължава обсъждането на промените в Изборния кодекс и в четвъртък

Депутатите въведоха видеонаблюдение и видеозаснемане на броенето на бюлетините. Отпада тъмната стаичка, а гражданите вече ще гласуват зад параван, като такива ще има и при хартиенето и при машинното гласуване.

Депутатите одобриха създаването на звено за управление на машинното гласуване към ЦИК и приеха увеличение на заплащането на членовете на Секционните избирателни комисии, които вече ще получават възнаграждение в рамер на минимум ¼ от минималната работна заплата.

Петков: Ще продължим да се борим за всяка точка от Изборния кодекс

„85 лева е крайно недостатъчно възнаграждение за членовете на СИК. Тяхната ангажираност не е само в този ден, а в четири до пет дни след това. Считам, че беше разумно това възнаграждение да се увеличи“, заяви от парламентарната трибуна народният представител от „Възраждане“ Петър Петров.

Мирослав Иванов от ПП предложи разискванията да продължат на следващото пленарно заседание, а днес НС да продължи с втора точка от дневния ред, а и именно Проект на решение за изменение на Решение на Народното събрание за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия, с вносител Драгомир Стойнев от БСП.

Парламентът отхвърли декларацията на ПП за внасяне на нов бюджет

Йордан Цонев предложи да се продължи в този конструктивен дух да се гледат промените в Изборния кодекс.

Предложението на Мирослав Иванов не бе прието с 93 гласа „за“, 122 „против“ и нито един въздържал се.

Тома Биков: Имаме програма и кабинет

По отношение на връщането на хартиената бюлетина политическите сили се разделиха в мненията. От БСП заявиха, че няма да се откажат от смесеното гласуване, а от ДПС поискаха да остане само хартиената бюлетина и да се въведат машини със сканиращи устройства.

Милен Матеев от Продължаваме промяната коментира, че тези текстове превръщат хартиената бюлетина в злато.

От Български възход също се обявиха против връщането на хартиената бюлетина. Според тях най-ефективно за противодействие на злоупотребите е машинното гласуване. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм