Депутатите отделиха пореден работен ден на промените в Изборния кодекс. След като вчера обсъжданията продължиха до 3 часа през нощта, днес точката отново бе включена в дневния ред на парламента.

С днешните гласувания окончателно се реши, че хартиените бюлетини и разписките от машините ще се броят на ръка от членовете на секционните избирателни комисии.

ГЕРБ ще предложи самостоятелно правителство на малцинството

Освен това обаче мнозинството на ГЕРБ, ДПС и БСП прие, че протоколите от машините няма да се използват и няма да се прилагат към окончателните изборни книжа. От „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ коментираха, че тези промени напълно обезсмилят машинното гласуване и превръщат машините в екранче с принтер. 

С последните приети изменения депутатите на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП решиха, че протоколът от машините за гласуване няма да се използва и няма да се прилага към окончателните изборни книжа. Самите разписки от машината ще се броят на ръка, а крайният протокол от устройствата няма да се разпечатва. Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ коментира, че с тези си действия трите партии напълно обезсмилят машинното гласуване.

ПП и ДБ: „Хартиената коалиция“ обезсмисли машинното гласуване

Надежда Йорданова от „Демократична България“ каза, че крайната цел на "хартиената коалиция" е ликвидиране на машинното гласуване и уточни, че с гласовете си ГЕРБ, ДПС и БСП са спуснали тъмна пелена върху начина на преброяване и отчитане на резултатите.

В отговор на обвиненията Радомир Чолаков уточни, че в ГЕРБ вярват на хората.

От „Продължаваме промяната“ допълниха, че машините за гласуване са превърнати в екранче с принтер, а платените 80 милиона за тях са хвърлени на боклука.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм