Множество хора се събраха на протест против хартиените бюлетини. Протестиращите блокираха пътя и предизвика напрежение сред шофьорите.

Протестът е организиран от "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

"Тези не просто върнаха хартиената бюлетина. Те оставиха САМО нея.

Отхвърлиха видеонаблюдението, за да не види никой как едни и същи хора влизат по двайсет пъти, за да гласуват.

Не знам дали първата прочетена книга е била за Винету. Последната ще бъде за Муамар Кадафи.

18:30ч. пред парламента", написа Христо Петров (Ицо Хазарта) в профила си във Фейсбук.

Протест пред Народното събрание против промените в Изборния кодекс

Депутатите върнаха хартиената бюлетина във всички секции в страната. На следващите избори гражданите ще могат да избират дали да дадат своя вот с бюлетина или чрез машина. За промените гласуваха от ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС, останалите партии бяха против. Хартиената бюлетина отново скара политическите сили, които си отправиха взаимни обвинения за манипулация на изборните резултати. Депутатите окончателно гласуваха да се запази район „Чужбина“, както и изискването за 40 заявления за разкриване на секция извън страната. Народното събрание взе единодушно решение за въвеждане на видеонаблюдение и видеозаснемане на броенето на бюлетините, но отхвърли предложението за създаване на преброителни центрове.

От 9 часа тази сутрин депутатите обдъждат промените в Изборния кодекс. Окончателно бяха гласувани редица текстове, с които се въведе видеонаблюдение и заснемане на броенето на бюлетините във всички избирателни секции в страната. Отхвърли се искането за промяната на състава на Централната избирателна комисия, така че членовете ѝ да са пропорционални на партиите в парламента. Така Продължаваме промяната, Възраждане и Български възход няма да имат свои представители в ЦИК.

Атанасова: Промените в Изборния кодекс влизат в пленарната зала утре, смесеното гласуване остава

По отношение на връщането на хартиената бюлетина политическите сили се разделиха в мненията. От БСП заявиха, че няма да се откажат от смесеното гласуване, а от ДПС поискаха да остане само хартиената бюлетина и да се въведат машини със сканиращи устройства. Милен Матеев от Продължаваме промяната коментира, че мнозинството превръща хартиената бюлетина в злато.

Снимка: Дарик

Ерджан Ебатин от ДПС защити връщането на хартиената бюлетина и заяви, че е убеден в манипулацията на машинния вот.

Окончателно: Вече гласуваме само на хартия

Връщането на хартиената бюлетина беше прието от мнозинството на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. В хода на дебата трите партии гласуваха и текстове, с които изцяло отхвърлят машините и правят вота изцяло на хартия. Тези поправки обаче бяха отхвърлени в последствие. Костадин Костадинов от Възраждане определи случилото се в зала като пореден неприятен политически цирк, който се свежда до това, кой да брои гласовете.

Снимка: БГНЕС

Депутатите решиха още така наречените тъмни стаички да бъдат заменени с паравани за гласуване и създадоха звено за управление на машинното гласуване, което да подпомага Централната избирателна комисия. Остава и Обществения съвет към ЦИК, както и район „Чужбина“. Запазва се и регламента за откриване на секции извън страната при 40 подадени заявления.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм