Граждани протестират пред Народното събрание срещу връщането на хартиената бюлетина. Организатор е Инициативата "Правосъдие за всеки", съобщават от БТА. Това е вторият протест срещу промените в Изборния кодекс, като първият беше на 18 ноември.

Кого обслужват и на кого вредят изборните правила в България

Това, което виждаме, е, че ГЕРБ и БСП са повече и са твърдо решени да прокарат хартиената бюлетина, коментира на протеста съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков. „Те в момента знаят, че вероятно ще се отива на избори и това, което искат, е следващите избори да бъдат направени по стария начин от годините на прехода, с хартиени измами“, добави той. 

Кирил Петков увери, че от „Продължаваме Промяната“ няма да отстъпят от принципите си. „Въпреки че знаем, че сме малцинство – 53 депутати, показваме, че няма да отстъпим от принципите и че независимо от това колко невъзможна изглежда тази битка, ние няма да се предадем. Вече има алтернатива – хора, които си спазват обещанията и са готови да се борят за принципите си“, заяви Петков. Не ни е страх от това, което следва, имаме надежда, че България рано или късно ще си дойде на мястото като една нормална европейска държава, коментира още той.

След няколкочасови дебати: Депутатите стигнаха до името на законопроекта за промените на ИК

Народният представител Петър Куленски, както и други депутати от „Продължаваме промяната“, също са на протеста. Пред БГНЕС Куленски каза, че той и колегите му са се включили в протеста на жълтите павета, за да изкажат своята подкрепа към действието на организаторите, а именно срещу промените в Изборния кодекс, които връщат гласуването с хартиена бюлетина.

В петък повече от 11 часа продължи дебатът на второ четене по 16-те докладвани параграфа от законопроекта за промени в Изборния кодекс.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм