От „Български възход” са готови на разговори с ГЕРБ за правителство с първия мандат, стана ясно от думите на председателя на партията Стефан Янев.

Той уточни, че не е готов да бъде премиер с нито един мандат, но все пак изрази готовност за разговори, ако получи такова предложение.

ГЕРБ ще предложи самостоятелно правителство на малцинството

По-рано президентът Румен Радев обяви кога ще връчи първия мандат. Това ще се случи в понеделник, на 5 декември, като той ще бъде връчен на първата по численост партия - ГЕРБ-СДС.

Ако ГЕРБ-СДС не успеят да получат подкрепа за правителство, следващият мандат ще бъде даден на „Продължаваме промяната”. Ако и тогава няма успех, следва президентът Радев да избере трета партия, която да направи последен опит за излъчване на кабинет.

Томислав Дончев от ГЕРБ сподели, че парламентарната група смята да предложи самостоятелно правителство на малцинството, но ще запази в тайна номинацията за министър-председател до понеделник. 

Радев обяви кога ще връчи първия мандат

По думите му съставът на кабинета ще стане ясен след около 10 дни, когато се очаква от партията да върнат изпълнен първия мандат.

По-рано Никола Минчев от "Продължаваме промяната" каза пред bTV, че за да си партнира ПП с БСП, те трябва да се откажат от хартиената бюлетина.

Минчев не изключи възможно управление на "хартиената коалиция". Според него има синхрон между ГЕРБ, БСП и ДПС по темата за Изборния кодекс.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм