Актрисата Ирмена Чичикова стартира до дни инстаграм-профил, в който ще чете любима поезия. Това съобщи самата тя в ефира на предаването „Реактивно“ в рамките на радио и фотографската поредица на Дарик „Жена с 20 имена“. Актрисата е част от поредицата, в която ви срещаме с успели и силни жени, с интересни професии и любопитни интереси – дами, които вдъхновяват.

Ирмена Чичикова се надява публиката да се върне в театралните салони и кината, защото въпреки възможностите да се излъчват постановки с помощта на интернет, липсата на контакт със зрителите лишава от съпреживяването на изкуството и творците и зрителите.

Времето на изолация се оказало нужното време за почивка

„Разбира се тревогата премина през мен, но не й се оставих и си казах, че ще си подаря това време, за да си почина по някакъв начин. Защото през последните повече от 10 години не съм се спирала и съм била непрекъснато в движение – на път, в различни градове, в различни държави, спяла съм в различни легла. И това да си останеш в къщи два месеца последователно е до някаква степен удоволствие“, разказа Ирмена Чичикова.  

Прежалих това, което осъзнах, че няма да ми се случи през тези два месеца – всички пътувания, проекти, допълни тя. Не успява да пътува за премиерата на „Доза щастие“ в Лондон – трябвало е да бъде с целия екип там, но премиерата се случва без тях.

Не приема, че някаква „нова нормалност“ ще остави салоните без публиката

Ирмена Чичикова не се опитва да допуска мисълта, че вирусът ще наложи нова реалност или „нова нормалност“ в живото изкуство, като запази за дълго дистанцията между творците и публиката. По-скоро съм наясно, че това ще отнеме време психически да се настроим обратно, да възприемем това, че трябва да сме просто по-предпазливи и осъзнати, коментира тя.

„Надявам се, че публиката отново ще се върне в салоните, в театрите и кината, на концертите. Наистина не мога да си представя това изкуство да се случва без контакта. Защото това е живо изкуство и то се изгражда благодарение на досега с публиката“, каза още актрисата.

Разбира се тези нови т.нар.норми и форми, в които всички се вкарахме волю или неволю по някакъв начин са интересни. За опит, като експеримент – да пробваш какво е, да усетиш и тази тръпка, коментира тя по повод опитите за излъчване на постановки и концерти чрез интернет.

Самата тя в началото на изолацията е гледала театър у дома – постановки, до които не е могла да се докосне, но смята, че това носи удоволствие до време. „Но съм абсолтно сигурна, че и публиката и самите артисти осъзнават, че живият контакт не може да бъде заменен“, смята Ирмена Чичикова. 

Четене на любими стихове в Инстаграм – нейното справяне с коронавремето

Много страдаме от това, че нямаме досег с публиката, стоим в някакъв балон на неведение и очакваме. Аз имам търпение и вяра – и се опитвам да правя това, което мога – да се включвам в артистичния живот в тези времена по свой начин, който хем да ме удовлетворява, хем да носи и някакъм вид удоволствие на хората, които ще го гледат.

Тя съобщи, че до дни стартира инстаграм профил, в който ще чете любима поезия. „При мен тръгна малко на шега, с идеята да вълнувам само познатите си и близките си, но сега започва да се разгръща. Доколкото имам възможност и доколкото сме все още в тази ситуация, ще се занимавам с това. Това е моето справяне с тази ситуация - да търся новите форми за себе си“, разказа още Ирмена Чичикова.

За красотата на хората, природата и книгите

Красива жена като Ирмена Чичикова открива красотата навсякъде – в хората около себе си, в близките си, в книгите. „За мен едно от най-крисивите неща е библиотека – да гледам моята или нечия друга библиотека ме изпълва със щастие и вътрешна удовлетвореност. И си мисля, че ако нямах библиотека през тези два месеца, просто щях наистина да се изгубя“, казва още актрисата.

Друго нещо, което я зарежда е природата. Тя се надява изолацията през последните седмици да е накарала мнозина до осъзнаят колко не можем без нея. Всички сме зажаднели за чист въздух, зеленина и свобода, така че трябва да я пазим, допълва актрисата.

За магията на фотографията и „нечовешките“ моменти в нея

На репликата, че камерата и фотообективът я обичат и то без клише, Ирмена Чичикова признава, че и тя ги обича. От години тя може да бъде видяна в проектите на концептуалната дизайнерска платформа  „ИВАН АСЕН 22“. Чичикова е лице и в особено яркият проект на платформата „+ 7 HOURS, който преплита японската и българската култура през визуалния език на съвременния моден дизайн.

„Превъплъщението във фотографията и то модната е едно от нещата, които ми дава тази свобода да експериментираш с тялото си и лицето си – това е нещо невероятно. Пред камерата в зависимост от ролите, които играя, отново имам свобода да бъда различна, но някакси по един човешки начин. Докато в една фотография мога и да съм нечовек, включително във фотографиите по проекта „+ 7 HOURS на Златимир Араклиев - е са наистина извънземни фотографии, като скулптури“, казва още актрисата.

За успеха, наградите и новите хоризонти

Тя коментира, че успехът и наградите са етап, движещ се процес.“ Не мисля, че съм взела кой знае колко награди и не смятам, че те са основното, което ми е давало тласък за повече успехи след това. Участието във фестивали обаче е винаги трамплин и ако човек съумее да го използва правилно - тези успехи могат да му дадат много, в това число контакти с хора от гилдията извън България“, казва още Ирмена Чичикова.

Мисля, че в България съм достигнала някакви нива за себе си, които оттук насетне мога да надграждам, не и да откривам кой знае колко много нови неща. Докато в работата ми извън България зная, че има все още много хоризонти, които да достигам, добавя тя.

Искренно се надявам, че ще станем по-добри след това, което преживяваме сега. Вярвам в човешкия дух и в човешката емпатия и се надявам, че тези борби, през които всички минаваме дружно, ще ни облагородят, казва още актрисата.

Слушайте  целия разговор с Ирмена Чичикова – участник в радио и фотографската поредица на Дарик „Жена с 20 имена“.