Институтът за компюърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT в София привелече в екипа си легендарния учен проф. Люк Ван Гуул. Той  има над 160 000 цитата, което го прави един от най-цитираните учени в света в сферата на изкуствения интелект.

Белгийският учен Люк Ван Гуул е дългогодишен професор в Швейцарския федерален технологичен институт и ръководител на Лабораторията за компютърно зрение в Цюрих. Ръководи и изследователска група в областта на компютърното зрение в Белгия. Съосновател е на 12 успешни стартиращи компании, чрез които технологични гиганти откриват свои офиси в Цюрих.  

Apple въвежда „Lockdown Mode“

Привличането на белгийския професор към българския институт ще спомогне страната ни да се развие и установи като световен център в сферата на изкуствения интелект, смятат от INSAIT.  

Възнаграждението на учения е в размер на четири милиона лева за пет години, като финансирането осигурява българската IT компания Site Ground.  

Сенатори призовават за разследване на TikTok

Привличането на учен от този ранг се случва за първи път в Източна Европа. С проф. Ван Гуул и INSAIT, България се превръща в световно разпознаваема дестинация за изследвания на най-високо ниво в изкуствения интелект. Това ще привлече  успешни студенти, както българи така и чужденци, ще доведе до създаване на стартъпи, базирани на най-новите научни открития и до изграждане  на по-благоприятна среда за високотехнологични инвестиции, коментира съдателят на INSAIT проф. Мартин Вечев.

Време е да сложим край на продължилото дълги години изтичане на мозъци в тази част на света и да започнем да привличаме таланти в региона, коментира професор Люк Ван Гуул и допълва, че е изключително развълнуван да се присъедини към INSAIT и да допринесе за утвърждаването му като изследователски център от световно ниво.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм