В сряда Apple обяви плановете си за въвеждане на нов „Lockdown Mode“ за своите iPhone, който има за цел да защити правозащитници, политически дисиденти и журналисти от сложни хакерски атаки, предава TCE.

Актуализацията на Apple идва след като беше установено, че поне две израелски компании използват уязвимости в софтуера на iPhone. Разработчиците от „NSO Group“ и „REIGN“ са успели да разработят сложен и усъвършенстван софтуер, който е позволил на злонамерени лица да получат достъп до iPhone, без жертвата дори да разбере за това.

Функция за малка група потребители

Apple обяви новата функция за предстоящата версия на iOS 16. Компанията от Купертино все пак подчерта, че функцията е разработена за сравнително малка група потребители, които са изложени на висок риск да бъдат шпионирани от враждебни страни, като активисти, журналисти и дисиденти.

Петков: Няма данни в ДАНС програмата "Pegasus" да се е използвала от български институции

"Вярвам, че „Lockdown mode“ ще играе ключова роля в „modus operandi“ на различни потребители. Очаквам, че разработчиците на шпионски софтуер ще се опитат да разбият този нов режим, но се надявам, че тази функция ще осигури на много хора защитата, от която се нуждаят", казва Рон Дейбърт, директор на „Citizen Lab“ в Университета в Торонто.

„Така или иначе това ще бъде сериозна пречка за потребителите на такъв шпионски софтуер“, категоричен е той.

Според Apple, когато новият режим е активиран от потребителя, той осигурява „екстремно“ ниво на сигурност, като силно ограничава определени функционалности на приложения и уебсайтове, осигурявайки допълнителна защита на устройството.

Скандалът "Пегас" връща на мода стари модели телефони

Някои от примерите включват: 

– В приложението за съобщения се блокира получаването на прикачени файлове, като снимки, видеоклипове и файлове;

– Блокират се входящите FaceTime обаждания от непознати хора;

– Разширените функции на уеб браузъра Safari са деактивирани, като сайтовете се зареждат по-бавно, но са по-сигурни;

– Изтриване на споделени фотоалбуми в устройството ви;

– Когато устройството е заключено, връзките, осъществени чрез USB кабела, се блокират, което предотвратява прехвърлянето на данни.

Израелска перла в короната

„Pegasus“, перлата в короната на израелската компания „NSO Group“, е сложен и мощен шпионски софтуер, който дава на потребителя пълен достъп до собствения му телефон. След като влезе вътре, потребителят има достъп до всички съобщения, имейли, телефонни номера и снимки. Дори камерата и микрофонът могат да бъдат включени дистанционно, което позволява да се наблюдава и подслушва на живо жертвата.

Сред добре известните жертви са няколко политици, включително френският президент Еманюел Макрон, както и Шарл Мишел и Дидие Рейндерс. Дори синът на бившия израелски президент Бенямин Нетаняху стана жертва на шпионския софтуер.

Европейският надзорен орган по защита на данните и преди е критикувал шпионския софтуер в качеството му на „куче пазач“ на поверителността.

Надзорният орган на ЕС призова за забрана на шпионски софтуери като „Пегас“

„Pegasus“ трябва да бъде забранен в рамките на Европейския съюз. Надзорният орган се опасява от безпрецедентни щети за правото и върховенството на закона, причинени от шпионския софтуер.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм