„Това, което сме свикнали да наричаме агресия при възрастния човек, при малкото бебе възприемаме като съвсем здравословно поведение – да се разплаче, да вика, да търси това, което му е нужно. Агресията не е задължително нещо негативно; въпросът е кога и как се появява и по какъв начин се изразява. Нормално е бебето да вика и да хапе, но не е много нормално възрастният да го прави...“ – така започна разговорът на д-р Иван Кацаров с психотерапевта Нели Василева-Стефанова в „Игрите на ума“ по Дарик.

Особен поглед: Секс и смърт – нещата от живота

„Малкото дете по природа е нарцистично. То смята, че светът се върти около него и е в правото си да получи всичко, което пожелае. Затова то реагира импулсивно, склонно е да се тръшка, да хвърля, да чупи, да удря, да обижда, ако не получи мигновено удовлетворение. Всичко това е нормално за детето, защото психиката му е все още незряла и няма развит богат адаптационен репертоар. Когато един възрастен човек действа по същия начин, вече става дума за личностни дефицити и патология.

 Психиатърът д-р Васил Урумов за измеренията на зависимостта

Психотерапевтът Нели Василева-Стефанова и психиатърът д-р Васил Урумов

По темата се включи и психиатърът д-р Васил Урумов:

„Отлагането на импулса и на удоволствието в по-тесен смисъл е едно от ключовите умения, които правят човек зрял. Днес обаче виждаме много хора в обществото, които не могат да толерират елементарни фрустрации и логично реагират по същия елементарен начин и се стига до агресия. Това определя и самото общество като не особено зряло. От друга страна агресията е реакция в ситуация, когато поради някаква причина човек се чувства безпомощен или изпитва страх...“

Чакащи артисти: Вълна отнесе стъпка в пясъка

Чуйте целия разговор от ефира на Дарик в аудиофайла, за да разберете повече за отлагането и потискането на агресията, както и за това как да помогнем на децата да развият емоционална интелигентност.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм