“Най-важно е България да излезе от цикъла на парализа. Ние имаме амбицията да бъдем първи, което значи да водиш страната напред. България има нужда от това”. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, след като от коалицията подадоха необходимите документи за регистрация за явяване на изборите на 2-ри април, предаде БГНЕС.

Божидар Божанов пред Дарик: Агресията на Радев е доста необяснима

„Политиката трябва да се превърне не в технология на перманентен скандал, а в публична среда, която е в състояние да произвежда решенията, защото България е заобиколена от много бури, самата страна е изправена пред кризи и предизвикателства“, заяви още Дончев, след което уточни, че има куп нерешени въпроси в сферата на енергетиката, образованието, икономиката, социалната сфера, практически във всяка една сфера.

„Аз мога да коментирам предизвикателствата и времевите им измерения седмица по седмица, но най-важно е двугодишният цикъл от политическо безвремие да престане“, коментира още Дончев.

Тренд: ГЕРБ 25.6%, ПП и ДБ 24.8%, ДПС 12.8

Относно новосформираната коалиция между ПП и ДБ, Томислав Дончев уточни, че ГЕРБ е достатъчно силна, разумна и консолидирана да ги победи. „Предвид факта, че коалицията се е позиционирала като опонент, е трудно и нашата позиция да е различна. Предвид участието на потенциален партньор като ДБ в тази коалиция, това силно затормозява шансовете за правителство, надявам се да не ги прави невъзможни“, подчерта още заместник-председателят на ГЕРБ.

Относно думите на Борисов, че ГЕРБ се разграничава от Владислав Горанов, бивш финансов министър в правителство на Борисов и санкциониран от САЩ в списъка „Магнитски“, Дончев уточни, че Борисов е имал предвид, че санкционираният не е част от ръководните органи на партията.

Росен Желязков: ГЕРБ със сигурност е евроатлантическа партия - да не се спекулира излишно с тема, където няма такава

„Членството му, доколкото аз знам в ГЕРБ, не е прекратено. За последно бяхме в американското посолство преди седмица и никой не ни е натискал за нещо. Ние не работим под натиск“, отбеляза още Донев, след което коментира, че най-вероятно списъкът „Магнитски“ ще се отрази върху резултатите от изборите, но не е ясно как.

„По отношение на тези списъци, аз не мисля, че сме си задали всички въпроси, да не коментирам дали сме намерили всички отговори. Единственото сигурно е, че това е ярко доказателство, че ние като общество, като институции, като правораздавателна система не умеем да решаваме проблемите си в България. Ако бяхме в състояние да го направим, нямаше да стигаме до списъци Магнитски“, допълни още Томислав Дончев.

Ивайло Мирчев: Какви евроатлантици са ГЕРБ, БСП и ДПС, когато най-големият ти партньор казва, че в редиците си имаш корупция

Румен Христов, председател на СДС, уточни, че влизат в предизборната надпревара с нагласата, амбицията и очакванията да са първа политическа сила, както прогнозират и социологическите агенции, но с надежда разликата между първа и втора политическа сила да бъде по-голяма, за да има шанс за редовен кабинет.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм