ГЕРБ със сигурност е евроатлантическа партия, не само като формална принадлежност към Европейската народна партия, но и като поведение и непротиворечиви последователни действия. Това коментира Росен Желязков от ГЕРБ в предаването „Стълбището” на Дарик радио.

Н.Пр. Херо Мустафа: Истинските приятели и съюзници трябва да бъдат откровени едни с други

 „Заявявали сме твърдо позицията си и по отношение на членството си в Съюза, и по отношение на ангажимента, който има като съюзник с останалите държави членки в НАТО. Ние не твърдим, ние сме”, поясни Желязков.

Росен Желязков:  ГЕРБ със сигурност е евроатлантическа партия - да не се спекулира излишно с тема, където няма такава

Той изтъкна, че през последните години ГЕРБ е направила много неща в посока на това да сме правова държава. „Една част от обществото иска много по-бързи действия. България се промени много и ще продължава да се променя”, обясни Желязков.

Валери Йорданов пред Дарик: Един мъж става мъж в детството

Той уточни, че не виждат излизането на списъка „Магнистки” свързан с предстоящите избори. „Напротив мисля, че партньорите, не визирам само САЩ, останалите съюзници в НАТО имат ясна позиция по отношение на процесите, свързани с върховенството на правото през последните години в България. Тук таймингът не е от съществено значение”, допълни Желязков.

По думите му политическите опоненти на ГЕРБ в предизборната кампания не бива да се възползват самоцелно от това, което биха възприели като политическо воле. „След по-малко от 2 месеца ще се изправим пред въпроса за скорошното приемане на законите, останали от 48-ото НС, в това число и темата за конституционните реформи. Сега възползването от някаква политическа конюнктура, за това някой да си мисли, че ще вземе процент повече или по-малко, може по такъв начин да интоксикира политически разговор и да се върнем в зората на 48-ото НС, когато изначално беше янсо, че няма да може да се сформира каквото и да е мнозинство а управление”, обясни Желязков. По думите му темата е много по-голяма от това някой да си мисли, че може да извлече политическа полза от ситуацията.

С дронове правят мониторниг на качеството на въздуха в София

Росен Желязков коментира, че самото обявяване на лица и компании в „Магнистки” не е юридически акт и няма последици в правния смисъл, който възприемаме за присъди или наказателно производство. „Това произнасяне не е наказание, а по-скоро оценка”, добави той. Желязков изрази недоумението си от включването на Владислав Горанов, защото сегашните санкции са насочени по-скоро към лица, които „имат гравитация към проруски влияния в страната, особено в сферата на енергетиката”.

Той изтъкна професионалните качества и постижения на Владислав Горанов, като отчете, че в момента не заема постове в ГЕРБ, а е редови член на партията.

„Имиджувите щети биха били в главата на тези, които искат да се възползват от тази ситуация. Не трябва да се нарушава добрият тон, защото след изборите ще се търси нашата подкрепа. Старанието ни винаги е било в посока да се намери устойчивият модел. Очакването ни е да не се спекулира излишно с тема, където няма тема”, уточни Желязков.

Андрей Гюров пред Дарик: Няма да се коалираме с БСП, хартиената коалиция сама се преименува в „Магнитски”

Относно очакването на определен политически формации за реформа в ГЕРБ,за да могат да се проведат евентуални последващи разговори при сформирането на кабинет, Желязков коментира така: „Очакването на един политически субект в друг е някакъв оксиморон. Няма как да имаме очакване наш опонент да се промени, че да ни стане сгоден, за да ни е по мярка. ГЕРБ си има органи и структури, ясно е как работи. ГЕРБ има безспорен лидер, който се ползва с много по-голямо доверие, отколкото лидерите на другите политически формации имат. Може би очакванията са по някакъв начин да се ерозира доверието, за да стане по-удобна ГЕРБ за удари. Уверявам ви, че партията става все по-боеспособна и консолидирана, защото има ясни принципи, от които не се отръпва”, посочи той.

Желязков коментира изказванията на държавния глава Румен Радев за военна помощ на Украйна и евентуалното вето за санкции срещу Русия, свързани с ядреното гориво. По думите му само ние и Унгария изразяваме мнение, което се отличава от общоевропейското виждане и ни поставя леко в изолация или почуда защо точно ние го правим.

Ивайло Мирчев: Какви евроатлантици са ГЕРБ, БСП и ДПС, когато най-големият ти партньор казва, че в редиците си имаш корупция

„Няма да давам крайна оценка. Сигурен съм, че президентът действа в момента от позицията на човека, който носи цялата отговорност за институционално управление на държавата. При липсата на законодателна власт, имаме изпълнителна. Той е принципала на изпълнителната власт”, добави Желязков.

По думите му трябва да се държим като партньори в рамките на ЕС и на НАТО.

„Послендите две години Румен Радев е глава на изпълнителната власт, много повече отколкото е функционирал редовен кабинет, но това не е проблем на президента който и да е той. Това като че ли стана правило – да нямаме действащ парламент и да имаме служебно правителство, парламентът да се събира сесийно за два-три месеца, на килограм да приема закони, да има външен натика за приемането им – Еврозона, ПВУ. Това от една страна компрометира изобщо разбирането за стабилен законодателен процес, от друга страна девалвира виждането, че парламентът е необходимата институция, която олицетворява парламентарната демокрацията, от трета страна – винаги изключението се превръща в правил”, обясни Желязков.

Атанас Пеканов пред Дарик: Извън еврозоната България стои отстрани на масата и чака други да взимат решения

Според него ще има политически опити да се отиде на местните избори с нови парламентарни. „Това не е добре за страната. Трябва да има редовен кабинет, който да се занимава по-малко с чисто партийната конюнктура, а да бъде много прагматичен в решенията, които предстоят и са отлагани”, поясни той

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм