"България има нужда от редовно правителство и функциониращо Народно събрание, защото краткотрайните парламенти имат възможността да бягат от отговорност." Това заяви Атанас Пеканов, служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства, във форума за идеи на Дарк "Стълбището".

Борисов: Разграничили сме се от Владислав Горанов, той не е на никаква длъжност

"Доста от процесите се движат", каза той по отношение на свършеното от служебното правителство. "Получихме първия транж по Плана за възстановяване и устойчивост. Изготвихме редица закони, които можеше и да бъдат приети от парламента, ако имаше повече време", допълни той. Според него обаче не само времето е фактор, но и липсата на желание.

"През 1997 година България влезе във Валутния борд при служебен кабинет, така че тежки и важни решения могат да се вземат и от служебен кабинет", обясни Пеканов.

САЩ пуснаха нов списък със санкционирани българи по „Магнитски“

"Трябва да разберем, че корупцията е бич. Тя краде от бъдещето ни, тя краде от нашето благосъстояние. Не е просто някаква абстрактна тема, която интересува само една общност. Тя интересува всеки български гражданин, защото борбата с корупцията ще помогне по-бързо да забогатеем като държава, каза той. Това, което най-накрая трябва да се случи е да се приемат антикорупционните закони", обясни Пеканов по отношение на корупцията в страната.

"Има две предложения по отношение на антикорупционното законодателство", продължи той. Да се направи голяма дискусия, в която да се разводни темата, което според него е начин за забавяне и погубване на съдебната реформа. Другият сценарий е да се работи по предложението, изработен от Крум Зарков, което е съгласувано с партньорите и правителството подкрепя.

За ”корупционни действия”: Американски конгресмен зове за мерки срещу Гешев

"Без съдебна реформа няма да има повече средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Този план не е да вземем едни пари, за да построим нещо, а да получим средства срещу резултати, а резултатите са - реформи", допълни Пеканов.

На въпрос дали цените ще станат двойни, ако влезем в еврозоната, Пеканов отвърна, че подобно твърдение е невярно. Допълнителният натиск върху инфлацията при влизане в еврозоната е минимален, обясни той. "Това видяхме при Хърватска. Спекулата в един квартален магазин не е показател за цялостната инфлация." 

Български екип спаси жена, стояла 5 дни под руините (видео)

"България от 1997 година няма собствена монетарна политика поради валутния борд. От тогава реплицираме това, което се взима като решение във Франкфурт. В момента България стои само отстрани на масата и чака да бъдат взети решения. С влизането си в еврозоната тя ще има възможност за пряко участие." Това коментира Пеканов по отношение на спекулациите за загуба на суверенитет при влизане в еврозоната.

Андрей Гюров пред Дарик: Няма да се коалираме с БСП, хартиената коалиция сама се преименува в „Магнитски”

"Шоковете на бизнес цикъла в България съвпадат с тези на еврозоната. Поради тази причина решенията, които се взимат в еврозоната пасват и на българската икономика. Поради тази причина България е от страните, за които е подходящо да бъдат в еврозоната", допълни той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм