Според Ивайло Мирчев има притеснителни сигнали за геостратегическата ни ориентация от страна на президента, визирайки сигналите да не се отпуска военна помощ на Украйна и евентуалното вето за санкции срещу Русия, свързани с ядреното гориво.

Андрей Гюров пред Дарик: Няма да се коалираме с БСП, хартиената коалиция сама се преименува в „Магнитски”

Какви евроатлантици са ГЕРБ, БСП и ДПС, след като най-големият ти евроатлантически партньор ти казва, че в редиците си имаш корупция. Това коментира Ивайло Мирчев, бивш депутат и член на Изпълнителния съвет на „Да, България“ в предаването „Стълбището” на Дарик радио.

Ивайло Мирчев: Какви евроатлантици са ГЕРБ, БСП и ДПС, когато най-големият ти партньор казва, че в редиците си имаш корупция

„България се превърна в световен шампион по най-много обявени в списъка „Магнитски”. Когато стратегическият ти съюзник ти казва, че няма страна в света, в която да има повече санкционирани по „Магнистки”, може би е време да се замислиш дали прокуратурата у нас работи. Това е ясен сигнал от САЩ, че институциите в България не работят и западните ни съюзници нямат доверие в тези институции”.

Даниел Вълчев по Дарик: Проява на лош вкус е служебен министър да прави 20-годишна стратегия

Мирчев коментира мотивите за вкарването в списъка на бившия финансов министър Владислав Горанов, че е приемал подкупи, предназначени за други длъжности лица с цел да се приема законодателство в полза на конкретен бизнесмен от хазартната сфера: „Ако приеме, че това е част от думите на Васил Божков, който публично обвини Горанов, трябва да се замислим кое е това длъжностно лице, което да има такова влияние в ГЕРБ, че да може да се приемат конкретни закони. Единственото лице, за което се сещам е Бойко Борисов. Всеки, който се е докосвал до тези процеси в ГЕРБ знае, че без думата на Борисов няма как конкретен закон и конкретно решение в НС да бъде прието”, обясни Мирчев. Според него Борисов ще опита да използва Горанов като бушон, да обясни, че практически не го познава и да опитат да направят поредно замитане.

С дронове правят мониторниг на качеството на въздуха в София

По думите му, ако прокуратурата продължава да не работи и продължава да изпира тази клика може да има и трети сезон „Магнистки”. „Важното тук е, че три партии и то ключови в НС имат ясно представителство в „Магнистки” – това са представителите на хартиената коалиция - ГЕРБ, БСП и ДПС, които сега се самоповъзгласиха за коалицията „Магнистки”. Те са с много тежки подозрения, като самите те имат претенции, че са евроатлантици. За какви евроатлантици става дума, след като най-големия ти евроатлантически партньор  ти казва, че в совите редици имаш корупция”, попита Ивайло Мирчев.

Според Ивайло Мирчев има притеснителни сигнали за геостратегическата ни ориентация от страна на президента, визирайки сигналите да не се отпуска военна помощ на Украйна и евентуалното вето за санкции срещу Русия, свързани с ядреното гориво. Мирчев коментира, че в тази война победа не означава Путин или Кремъл да се наложат над Украйна, да вземат територии и след това да продължат към Европа. „Победа означава да се възстанови международният ред, да се върнат изгубените от Украйна територии, в които Путин влезе изключително агресивно, да се платят репарации на украинската страната, а извършвалите военни престъпления международен трибунал да си получат заслуженото. Това иска Европа, това иска нормалния свят. Очевидно президента Радев има различна гледна точка и това е притеснително, защото България е член на НАТО и Европейския съюз”, допълни Мирчев.

Валери Йорданов пред Дарик: Един мъж става мъж в детството

Мирчев коментира, че по време на президентските избори, Радев е оставил впечатлението за истински натовски генерал, но се оказало, че има доста силен натовски камуфлаж.

По думите му е притеснително, когато президентът казва, че не трябва да се предоставя военна помощ на Украйна, защото. не той определя външната политика на страната.

„Тук става дума за вътрешни убеждения. Не искам да ограничавам начина на мислене на президента. Всеки може да е русофил, путинофил. Но когато става дума за интересите на страна, нашите собствени разбират там, където започва националния интерес на България.

Н.Пр. Херо Мустафа: Истинските приятели и съюзници трябва да бъдат откровени едни с други

Националният интерес на България в никакъв случай в момента не е свързан с  това да подкрепяме Путин в агресивната му война спрямо Украйна. Националният интерес на България е свързан с това да бъдем заедно с цивилизования свят и да модернизираме армията си, което в нормална ситуация би ни струвало милиарди”, поясни Мирчев.

По думите му президента Румен Радев в момента спира модернизацията на Българската армия, тъй като в момента има ясни индикации, че можем да получим западно въоръжение. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм