“Бойко Борисов е един велик комуникатор. Доколко е голям лидер, може да се спори. Политическото лидерство е тънка работа. Ако го разглеждаме само като човек, който изразява мнението на групата, която представлява, това е едно. Истинското политическо лидерство е да имаш визия, която надхвърля визията на твоята група”.

Борисов: Трябва да спася България от „Спасителите“

Това заяви проф. Даниел Вълчев, юрист и бивш образователен министър, във форума на Дарик радио “Стълбището”. В предаването предстои да бъдат интервюирани 30 прогресивни лидери. Всеки от тях ще посочва следващия, с когото водещият Константин Вълков да проведе разговор. Вълчев беше избран от първия гост, избран от Вълков - евродепутата от ДПС Илхан Кючук. 

Румен Радев пред Дарик: Гълъб Донев ще е следващият служебен премиер

Бившият министър на образованието продължи с анализ на политическата обстановка у нас. Според него “Продължаваме промяната” не са точно продукт на президента Румен Радев. “Имаше социална среда, която роди това нещо”, добави той.

По думите му няма нещо кой знае колко опасно в служебните правителства и България не може да остане без редовен кабинет. Но добави: “Когато един човек е служебен министър, не се очаква да прави 20-годишна стратегия, проява на лош вкус е”.

Икономист по Дарик: Енергийната стратегия залага на мега проекти, а не се справя с енергийната бедност

“Предходното правителство беше заченато в грях. Там участваха хора, които не сега искат да седнат на една маса. Така че това нямаше как да издържи много време”, коментира той, визирайки коалиционното правителство на Кирил Петков. 

На въпрос още в началото на разговора дали има закостеняла политическа структура в българското общество, Вълчев отвърна: “Живеем в сложно време. В света има две големи тенденции - едната е насочена към глобализация, уеднаквяване, а другата е консервативна - насочена към това да приемаме демокрацията, че мъже и жени, образовани и необразовани, имат равен морален и правен статус, но че все пак сме различни. Докато не се изчисти голямото напрежение между тези две тенденции, много трудно ще се установи спокойствие”. 

БСП покани на среща лидерите на партиите, Борисов е потвърдил

Хората винаги са били подозрителни към представителната демокрация при това с основание, коментира Даниел Вълчев и припомни виц от времето на Тодор Живков: “Какво представлява Мерцедесът - това е луксозна кола, в която народът се вози чрез свои представители”.

“Либерално-демократичната държава през последните стотина години е претърпяла известна трансформация. От своето създаване през втората половина на 19-и век елитите са давали израз на своя страх от радикални мнозинства, които са контролирали достъпа до парламентите. Изведнъж обаче, между Първата и Втората световна война обаче, благодарение на това, че големи маси добиват избирателно право, изведнъж заплахата от радикални мнозинства нараства”, анализира Вълчев. 

По думите му сме свикнали с това, че йерархията е нещо условно

Даниел Вълчев по Дарик: Войната е абсолютното отрицание на правото

“Политическата коректност изисква да не поставяш другите хора в неудобно положение. Това не трябва да става за сметка на точността на езика. 

Например, в “Пипи Дългото чорапче” какво стана - там се говори за негърски крал, а понеже вече негри няма, се нарича крал на южните морета. Но това според вас същото ли е като негърски крал - този вид подмяна на езика трябва да се прави много внимателно”, категоричен е гостът.

В края на разговора той посочи кой да бъде следващият интервюиран - журналистът Бойко Василев. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм