След представянето на Стратегическата визия за развитие на електроенергийния сектор на България 2023 – 2053 г., Руслан Стефанов - главен икономист в Центъра за изследване на демокрацията, и колегите му публикуваха ясен и аргументиран анализ със заглавие "Завладяната българска енергетика – с хоризонт до 2053 година". В студиото на Дарик Стефанов представи фактите, обстоятелствата и очакваните ефекту върху българската енергетика от подобна стратегия.

България отменя плановете си за постепенно премахване на въглищата

Правилата за стратегически документи са ясни в една демократична държава, започна гостът. "Общественото обсъждане на стратегията все пак се състоя, но само в медиите. Тук дори липсва съгласуваност в комисията за енергиен преход. Този план дори не е коментиран публично" продължи той. Няма яснота какъв е капацитетът на българската администрация да управлява подобни мегапроекти. Самият факт, че се предвиждат 4 нови ядрени реактора, без яснота, е опасно в дългосрочен план, каза Стефанов.

Депутатите задължиха МС да предоговори Плана за възстановяване

Най-важен и централен въпрос за българската енергетика, който от Центъра за изследване на демокрацията са поставили още през 2009 г., е енергийната бедност. Тогава 63% от домакинствата, а днес около 40%, са енергийно бедни - това е един от най-високите проценти на европейски ниво. Отделно, допълва експертът, този процент може рязко да се увеличи в днешните условия, а заложената нова стратегия не отговаря на фундаменталния въпрос - как може това нещо да се намали и ограничи. Планът залага на реализацията на мега проекти, а не на решаването на този проблем. 

Еднократното финансиране на фотоволтаици за домакинствата е половинчато, ако не се разреши те да продават енергия на ЕРП-тата. Гостът сравни това с даване на риба, но не и научаване как се лови. 

Следващата седмица служебният кабинет започва разговори в Брюксел за предоговарянето на ПВУ

"Когато нещо се прави по такъв непрофесионален начин, то отваря врати за всички корпоративни интереси. Без да се говори за алтернативни технологии, модулни реактори и капацитета на администрацията за реализация, всичко се прави в режим "бързане", което обикновено означава едно - точно определени пари да се дадат на точно определени хора", заяви Стефанов. 

Редно ли е подобна стратегия да бъде правена от служеното правителство и защо толкова скоростно се случи?

Депутати от "Продължаваме Промяната" внесоха в Парламента проект за проучване на нови ядрени мощности

Стефанов потвърди, че не е редно, когато едно служебно правителство е отказало да изготвя бюджета за следващата година под претекст, че не може да се ангажира с подобни ключови теми, но в същото време изгражда стратегия, която е с дългосрочен обхват на действие. "Не че не би могло служебното правителство да изготви подобна стратегия", продължи той, "но тя със сигурност трябва да премине през много по-високи стандарти за прозрачност от нормалните. Такива липсваха, за съжаление", допълни той.   

На въпрос на водещия Георги Донков относно мълчанието на партиите по темата гостът отговори, че в момента никоя партия не може да си позволи да бъде негативно настроена към бизнеса. Става въпрос за корпоративни енергийни лобита, заяви той. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм