Българските депутати гласуваха за отмяна на плановете за декарбонизация на енергийния сектор на страната.

Това стана в четвъртък, след като над 1500 миньори и работници от комуналните услуги демонстрираха пред парламента в подкрепа на въглищната индустрия. Те протестираха срещу плановете за ранно спиране на въглищните електроцентрали.

Теменужка Петкова: Рано или късно истината излиза наяве

Със 187 срещу 11 гласа депутатите от целия политически спектър се съгласиха, че временното правителство трябва да отстъпи от ангажимента си към ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове в енергийния сектор.

Целта беше до края на 2025 г. емисиите да бъдат намалени с 40 % спрямо нивата от 2019 г. Това би предизвикало предсрочно затваряне на някои от въглищните централи, заявиха депутатите, като добавиха, че е необходимо електрогенераторите да работят пълноценно до 2038 г.

Защо България иска да запази въглищните си централи?

Въглищните електроцентрали в България произвеждат над 45% от електроенергията в страната.

Асоциация на топлофикациите: Затварянето на въглищните мощности ще доведе до колапс на българската енергетика

"Тези топлоелектрически централи ни осигуряват енергийна независимост и сигурност. Трябва да ги запазим", заяви пред депутатите бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова.

През април 2022 г. страната се ангажира да декарбонизира енергийния си сектор, да се откаже от въглищата и да увеличи производството на енергия от възобновяеми източници като част от плана си да се възползва от над 6 млрд. евро от фондовете на Европейския съюз за възстановяване и устойчивост.

Росен Христов: България трябва да намалява енергийните си мощности

Изправени пред перспективата за нови избори и високите разходи за енергия вследствие на войната в Украйна и санкциите срещу Русия, законодателите се стремяха да успокоят избирателите. Те се съгласиха, че целите в областта на климата трябва да бъдат предоговорени, за да се защити малката и отворена икономика, дори ако това означава да се загуби част от помощта на ЕС.

България, която е водещ износител на електроенергия в Югоизточна Европа, използва печалбите на своите предимно държавни енергийни производители, за да предпази предприятията и потребителите от рязко покачващите се цени на електроенергията.

Скандал в Народното събрание заради въглищните централи (видео)

Пред сградата на парламента демонстрантите призоваха законодателите да защитят мините и електроцентралите в комплекса за лигнитни въглища "Марица Изток" в Южна България, които осигуряват работа на над 10 000 души.

Екологичната организация "Грийнпийс" настоява България да се съсредоточи върху възобновяемата енергия и осигуряването на нови работни места във въглищните региони, вместо да запазва замърсяващите централи. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм