За да се постигнат целите на декарбонизацията в енергетиката, България или трябва да затвори част от ТЕЦ-овете на въглища до края на 2025 година, или те да преминат в работа на сезонен режим. Това обясни енергийният министър Росен Христов пред депутатите в ресорната парламентарна комисия.

От министерството виждат вариант за постигане на целите посредством технически проекти, като например технология за улавяне на въглероден двуокис.

Скандал в Народното събрание заради въглищните централи (видео)

Въпрос, свързан с т. нар. реформа номер 10, в която са записани целите на декарбонизацията в енергетиката, повдигна на заседание на ресорната енергийна комисия депутатът Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.  Реформата предвижда да се намалят въглеродните емисии в електропроизводството с 40 % спрямо базовата 2019 г., като това условие трябва да бъде изпълнено до края на 2025 г. 

Министър Росен Христов коментира, че целите са изключително предизвикателни. Темата е била част от разговори с представители на Европейската комисия.

Петков: ПВУ не предвижда затваряне на въглищните централи

Заради това от министерството са се насочили към разработване на технически проекти, които чрез инвестиции да се постигнат заложените цели. Христов даде пример с това, че може да се приложи технология за улавяне и съхраняване на въглероден двуокис, оптимизиране на горивната смес, редица други оптимизации по горивния процес, ускоряване на инвестициите във възобновяеми енергийни източници и други. Предизвикателствата за това са две.

Той добави, че Европейската комисия  твърдо отказва да се предоговори както  базовата година, така и процентите. Въпреки това Росен Христов допълни, че оптимистично-реалистични анализи показват, че заложените цели могат с постигнат с подобни технически проекти.

Радев: За България ПВУ не е само финансови средства, а възможност за реална модернизация

Ако България намали енергийните си мощности до степен, в която не можем да покриваме разходите си, електроенергията не просто ще е скъпа, а няма да я има.

"Няма откъде да внесем електроенергия. Всички около нас внасят от нас", каза служебният министър на енергетиката Росен Христов в отговор на актуален въпрос по време на днешното заседание на парламентарната Комисия по енергетика. По думите му страната ни не случайно е един от най-големите износители на електроенергия в Европа и най-големият в Югоизточна Европа. Според него дори има държави, които искат електроенергия от нас, но ние не можем да я произведем. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм