Декларация на "Възраждане" за съдбата на въглищните централи стана причина за размяна на реплики между депутати от "БСП за България" и "Възраждане", предаде БТА. Заради безредици в залата председателят на парламента Вежди Рашидов обяви 15 минутна почивка.

Декларацията от трибуната представи Искра Михайлова. В нея се настоява за запазване на централите в Маришкия басейн и гарантиране на работните места на хората. Декларацията стана причина за отговор от страна от левицата отново с декларация.

Снимка: БГНЕС

В декларацията на "Възраждане" се визира и вчерашното посещение на Работната група за възстановяване и устойчивост към Европейската комисия в парламента. Искра Михайлова заяви, че представителите на ЕК са затвърдили ангажиментите, които са били поети от четворната коалиция по-рано тази година.

"В тази връзка, вчера чухме поредната откровена лъжа на Кирил Петков, който днес отново не е на работа, и след това станахме свидетели на грозен скандал между две бивши управляващи фракции в кулоарите на парламента. Лъжата беше, че няма нужда да бъдат затваряни въглищни централи. Лъжа, за тези, които подвикват", обърна се Михайлова към колегите си в пленарна зала.

Петков: ПВУ не предвижда затваряне на въглищните централи

Тя цитира и текстове от Плана за възстановяване и устойчивост, в които се предвижда, че декарбонизацията на енергийния сектор ще е с акцент върху намаляването на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40 процента, взимайки изходните нива от 2019 г.

"Ако Кирил Петков не знае това, то всички във въглищните региони знаят какво означава. Целта за намаляване на емисиите трябва да бъде постигната през 2025 г. и ще се затвърди с актуализиране на националното законодателство в Закона за ограничаване изменението на климата, с който ще се създаде ясен план за постепенно премахване на централите на въглища до 2038 година. Това пише в плана от четворната коалиция, потвърден от вашите началници", добави Михайлова. 

В текста на декларацията се припомня, че на 9 ноември в Комисията по енергетика е било подложено на обсъждане предложение на "Възраждане" за преразглеждане на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), като предложението им не е срещнало подкрепа от нито една от парламентарно представените групи в комисията.

Бориславова за Борисов: За глупав народ ли ни мисли, или трябва да се притесняваме за психичното му здраве?

Само преди два дни проведохме среща-дискусия в Раднево, в сърцето на енергийната ни промишленост, с хората, които повече от десет години не знаят дали ще имат работа всеки ден, посочи Михайлова. Вие едва ли познавате тази несигурност, обърна се тя към депутатите в залата. Михайлова каза, че единствените официални лица по време на срещата им в Раднево били представителите на синдикатите.

"Закриването на въглищните ни мощности по същество е икономическо убийство на Старозагорския регион. "Марица-Изток" е най-големият промишлен комплекс в Югоизточна Европа и в своята цялост е обект от стратегическо значение за националната ни сигурност. Колеги, преди два дни се срещнахме лице в лице с хората, чиито съдби са пряко свързани със съдбата на "Марица-Изток" - тези хора дълги години слушат лъжи и днес вече не вярват на обещания", посочи Михайлова и настоя всички народни представители да вземат държавническа позиция, която ще е в интерес на бъдещето на България за запазване на десетките хиляди работни места в комплекса и българската енергийна независимост в дългосрочен план.

Европейската комисия отпуска на България 2,7 млрд. лв. по ПВУ

Искра Михайлова заяви, че хората от въглищните региони на България изпитват несигурност заради закриването на въглищните централи и подчерта, че народни представители от старозагорския многомандатен район са получили покани на имейлите си покани за предоговаряне и условията за закриването на въглищните централи, пише БГНЕС.

Георги Гьоков излезе на парламентарната трибуна и каза, че са се изрекли лъжи, които лично го засягат като народен представител от 27 МИР Стара Загора и като последователен защитник на комплекса „Мини Марица Изток“. По думите му всичките му изявления са в тази посока в НС, пише БГНЕС. „Това, че някой излиза и казва, че съм поканен на някаква среща, не отговаря на истината“, категоричен е той.

Цончо Ганев от своя страна заяви, че разбира, че бившият министър от четворната коалиция на Кирил Петков, Корнелия Нинова, Слави Трифонов, заради преклонната си възраст, няма възможност да си преглежда имейлите. „Но много хубаво ще бъде поне един бивш министър да има елементарна технологична грамотност, защото друга няма, но да си види имейла, да си види поканата, защото бяха поканени не само представители на БСП, които гласуваха „въздържал се“ – това означава закриването на ТЕЦ-овете и БСП работи за това“, смята той. „Поканен сте, затова недейте да лъжете“, каза още Ганев, цитиран от БГНЕС.

Първи транш по Плана за възстановяване ще има до края на годината

Драгомир Стойнев (ПГ на „БСП за България“) отговори също с декларация, в която припомня за решение на парламента от 2020 г., свързано с въглищните ни централи, информира БТА.

Стойнев обясни, че с решението НС задължава МС чрез министъра на енергетиката в срок до 29 февруари 2020 г. да приеме всички необходими мерки за нормалното функциониране на „ТЕЦ Марица Изток 2“, в това число чрез увеличаване капитала на дружеството от страна на „Българския енергиен холдинг“ – ЕАД (БЕХ), с цел гарантиране енергийната сигурност на страната като елемент от националната, независимо от становището на Европейската комисия по този въпрос.

По думите му решението също така предвижда МС да предприеме всички необходими мерки за недопускане в дългосрочен план прекратяване на функционирането или ограничаването на  производствения капацитет на въглищните топлоелектрически централи от групата на БЕХ, както и възлага на МС да предприеме действия за присъединяване на България  към платформата „Въглищни региони в преход“ без поемане на ангажименти за закриване на въглищни централи.

Радев: За България ПВУ не е само финансови средства, а възможност за реална модернизация

Българският парламент вече е взел подобно решение и няма сила, която да накара това решение да бъде отменено, благодарение на БСП и на колегите от ГЕРБ, защото те също го подкрепиха, посочи Стойнев.

Оттук нататък тези новоизлюпени партии, които смятат, че могат да подложат на риск въглищната система, функционирането на БЕХ, просто манипулират хората, допълни Стойнев. По думите му българските миньори, граждани и потребители трябва да бъдат спокойни, защото това решение е в сила.

След тези изказвания народните представители от двете политически формации се събраха около парламентарната трибуна.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм