За глупав народ ли ни мисли, или трябва да се притесняваме за психичното му здраве?, написа Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ в своя Фейсбук профил относно коментарите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка със спора в парламента между депутати от ГЕРБ - СДС и „Продължаваме Промяната“, които си отправиха взаимни обвинения в лъжа и въпроси кой е поел ангажимент за затваряне на голям процент от въглищните централи у нас.

„Директен цитат на Европейската Комисия относно договорения от кабинета Петков План за възстановяване и устойчивост: "Обвързващата цел на ПВУ за намаляване на въглеродните емисии от енергийния сектор с 40% дава избор на България как да намали въздействието на въглищните си електроцентрали върху околната среда, без задължение за извеждането им от експлоатация до 2026 г.", пише Бориславова.

СРС даде ход на делото „Петков срещу Борисов“

„Бойко ни в клин, ни в ръкав, но както винаги без никакво смущение, докато изрича лъжи: "В Европа гасят лампите, спряха осветлението, няма реклами и ние точно в тоя момент поемаме ангажимент да си задраскаме супер мощности. Пак Бойко, декември 2019 - участва в договарянето на Зелената сделка на ЕК, която цели затваряне на въглищните централи в ЕС. Бойко за трети път, декември 2020 г. - договорил е в Брюксел, не 40 % намаляване на въглеродните емисии, а 55% !!! при това сам признава, че няма план за спасяване на Мариците... а и там някъде иска газова централа у нас (линк в коментар, след трета минута)“, допълва още Бориславова.

По-рано лидерът на ГЕРБ-СДС заяви, че „от производители на ток ние ще станем вносители, ще си купуваме скъп ток.“

„Продължаваме промяната” и „Възраждане” седнаха на една маса (видео)

По негови думи това, което редовното правителство на Кирил Петков е договорило, ще има трайни последствия. Той коментира, че на страница 113 от Плана за възстановяване и устойчивост е посочено, че България е поела ангажимент да съкрати с 40 % емисиите до 2026 г., като за база е взета 2019 г., когато въглищните централи са работили най-малко. 

„Винаги съм бил за Зелената сделка, винаги съм бил за това, че рано или късно тези централи ще излязат от употреба. През това време обаче са се случили много неща – ние сме инвестирали милиарди в серочистки, за да пазим природата. България е най-големият нетен износител на ток. А какво липсва в момента на Европа и Балканите? Петрол, газ и ток. И ние от износител ще се превърнем във вносител“, заяви Бойко Борисов, цитиран от БТА. 

Лидерът на ГЕРБ добави, че по груби сметки 40-процентовото съкращаване на емисиите към 2019 г. се равнява на близо 4 млрд. лева загуби на година. Той добави, че през 2025 г. България ще се превърне във вносител на ток.

ПП и ДБ може да имат общи кандидати за местните избори Петков допусна, че където е възможно, може да има кандидат, подкрепен и от

Според него незабавно трябва да започне изграждането на лицензираната площадка на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. Бойко Борисов смята, че зеленият преход трябва да е плавен, устойчив и равнопоставен. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм