СРС реши, че са налице процесуалните предпоставки да се приеме за съвместно разглеждане производството по граждански и наказателен иск за 10 000 лв., - частен иск, заведен от Кирил Петков срещу Бойко Борисов.

Съдът определи, че приема за съвместно разглеждане гражданският иск на Кирил Петков за неимуществени вреди за 10 000 лева. Съдебният състав определи следващата дата за продължаване на делото - 9 януари 2023 г. от 10 часа, за да могат да бъдат събрани доказателства.

Петков: ПВУ не предвижда затваряне на въглищните централи

Стоян Мадин, адвокат на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков поиска гражданският иск да бъде приет за съвместно разглеждане. Той уточни, че по делото ще бъдат изслушани трима свидетели.

Менко Менков, адвокат на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов пък посочи, че има няколко неща, които не позволяват това.

Нито Кирил Петков, нито Бойко Борисов присъстваха на първото заседание, в което се разглеждаше тъжбата на съпредседателят на "Продължаваме промяната" срещу лидера на ГЕРБ.

БГНЕС припомня, че преди заседанието адвокатът на Борисов - Менков, коментира, че Кирил Петков е завел дело от частен характер за клевета, в което е поискал съвместно разглеждане на граждански иск в частичен размер от 10 000 лв. Жалбата за клевета беше подадена през август заради думи на Борисов, че Петков и Асен Василев са взимали комисионни и средства от посредници за газа.

Д-р Васил Пандов: Коалиция с ГЕРБ е невъзможна

Менков обясни, че настоящият процес е продължение на невъзможността политически да бъде репресиран Бойко Борисов. “Това производство е опит да бъде затворена устата на Бойко Борисов като политически опонент, не вярвам българският съд да позволи това”, категоричен е той.

В средата на август Кирил Петков заяви, че завежда жалба за клевета заради думите на лидера на ГЕРБ Борисов, че заедно с Асен Василев са взимали комисионни и средства от посредници за газа. “Този тип лъжи няма да бъдат допускани оттук нататък”, категоричен бе Петков и поясни, че “има безспорни факти, събрани от МВР”.

Кирил Петков съди Бойко Борисов

По-късно по време на брифинг на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че решението за ареста му е взето “по време на оргии с пици на кристали”.

“Това за пиците, което чух, за мен звучеше като едни фантазии на един стар човек, който има реални проблеми”, отвърна му бившият премиер Петков.

"Разследва се има ли извършени престъпления, има ли завишени цени, има ли ненужни посредници в доставките, тоест има ли престъпления. Ако има престъпление, което ненужно натоварва обществото с високи цени на енергоносителите, това, повтарям, няма да остане незабелязано и несанкционирано от нас“, заяви преди две седмици зам.-главният прокурор по темата. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм