"Няма разделение в "Продължаваме промяната", заяви д-р Васил Пандов в "Седмицата" на Дарик радио.

Според него към момента е невъзможна и коалиция с ГЕРБ. По думите му "Продължаваме промяната" не подкрепя становището, че нов бюджет е невъзможно да се приеме. Той прогнозира до какви краткосрочни резултати може да се стигне в политически план.

Борис Бонев: Възможно е обединение между „Спаси София“, ПП и ДБ за кандидат за кмет на София

Костадин Ангелов от ПП ГЕРБ заяви пред Дарик:

"Ние направихме много компромиси, за да направим правителство и това правителство да започне да решава поблемите на хората. "Продължаваме промяната" се държат като сърдито дете на площадката пред блока. Те останаха под 121 депутати, което означава, че ПП не искат да има провителство, а искат да отидем на избори. Това е един лош театър, който хората ще разберат. Ние трябва да изпълним волята на хората, а тя е да има правителство. Избори след избори водят до една политическа нестабилност. Коментират се проблеми със Запорожката адрена централа, недай си Боже да стане нещо, без работещ парламент, националната сигурност на България е поставена на карта."

Преди броени дни, Асен Василев от ПП заяви, че БСП не са потенциален техен партньор. Според него, те не са такъв партньор след гласуването за хартиената бюлетина на този етап.

Ангелов по Дарик: Господин Борисов никога не е разпореждал арести, за разлика от ПП

"ПП сериозно се отнасяме към втория мандат, ще предложим кабинет и програма, но няма да търсим подкрепа от ГЕРБ, каза Василев пред БНТ. Да, от БСП търсят подкрепа и я намериха подкрепата по тези 16 наши политики. За кабинет за момента ако БСП държат за хартиената бюлетина няма да се случат разговори за кабинет. Това не е ултиматум, те го знаят това от самото начало, поясни Василев. Ние от ПП сме предвидими, като кажем нещо, го следваме", добави той.

"2016 г. дефицитът е с 3,2 млрд., всяка година дефицитът е по-малък отколкото е планиран, това е заради консервативното планиране, което се опитахме да преборим", заяви Василев.

ПП и работодатели не постигнаха съгласие по Бюджет 2023

"Направихме втори път актуализация на бюджета без мнозинство, тези две актуализации доведоха до бюджетен дефицит, който сега се очертава да е 3,4 % с ковид мерките, което значи значително под 3% без ковид мерките. Всички черни сценарии не се реализират", каза още Василев.

Попитан дали ще искат оставката на Росен Христов, Василев каза: Не се притесняваме, нека той да даде всички показания и документи, вярваме, че системата ще си свърши работата.

Велкова: Прекрояването на държавния бюджет не е възможно

Депутатите обсъдиха в кулоарите на Народно събрание мандатите за съставяне на кабинет и евентуалната подкрепа към тях.

След като в четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че първият мандат най-вероятно ще е неуспешен и отправи поглед към евентуален кабинет с третия, парламентарно представените партии още веднъж изложиха кой биха и кой не биха подкрепили за редовно правителство.

БСП и ДПС постигнаха съгласие за промени в удължения бюджет

От „Продължаваме промната” коментираха, че приоритет номер едно е всички партии да поискат служебният кабинет да внесе нов бюджет за 2023 г. За мандатите, Кирил Петков уточни, че остават категорични в позицията си – без подкрепа за ГЕРБ-СДС, като при този вариант от „Продължаваме промяната” ще бъдат конструктивна опозиция.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм