"Възможно е обединение между "Спаси София", "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за кандидат за кмет на София."

Мнението изрази лидерът на "Спаси София" Борис Бонев в предаването "Седмицата" на Дарик радио.

Борисов: ГЕРБ няма да издига Фандъкова на следващите местни избори

"Това са тези политически сили, които са готови и разбират, че София има нужда да направи много по- големи крачки напред. В някои конкретни сфери в градския живот са показвали знания и умения да решат проблемите. Важно е да можем да се справим с тежкото 17-годишно наследство", заяви той.

Припомняме, че "Спаси София" стана партия тази седмица. Бонев беше категоричен, че няма да участват в предсрочни парламентарни избори.

"Създаваме партия „Спаси София“. Това се казва в отворено писмо на Борис Бонев към софиянци.

„Преди 14 г. започнахме като трима съмишленици, които повярваха, че и от нас зависи в какъв град живеем. Днес каузата ни да спасим София увлича стотици специалисти - архитекти, инженери, юристи, лекари, учители, икономисти и преди всичко активни граждани от целия град. Израстваме, ставаме все повече и даваме ясен сигнал - готови сме да поемем отговорност за решаване на проблемите на София“, пише дружеството от името на Бонев.

Архитект по Дарик: Ще се наложи ремонт на ремонта на жълтите павета

„Затова обединяваме (и)дейните хора, ангажирани с града, които имат капацитет, енергия и знания. В борбата за по-добра София са нужни не само кмет, но и общински съветници и отдаден екип от експерти. Партия Спаси София ще е платформата, чрез която гражданите и нашият екип от опитни професионалисти ще работят заедно в полза на града ни“, категорични са те.

„Време е да осъществим идеите и решенията за София, които предлагаме вече толкова години. Убедени сме, че динамичния свят не е черно-бял, че решенията за подобряване на живота на хората са отвъд клишетата за “ляво” и “дясно” и доброто управление е баланс между различни политики, към който ние ще се стремим. Партията не променя работата ни – ние оставаме независими, автентични и лоялни на София и на този етап не възнамеряваме да участваме на парламентарни избори“, пишат още от организация. 

Борис Бонев с предложения за „зелен“ столичен бюджет

От „Спаси София“ допълват, че влизайки в политическия живот, ще продължат да бъдат водени от автентичната гражданска енергия, залегнала в основата на организацията.

„Доказали сме, че не се сещаме за проблемите на нашите съграждани само преди избори, а сме в постоянен и ефективен диалог с тях. Мненията им вдъхновиха многобройните смели и обмислени експертни решения, залегнали в План за София. С участието на нашата организация в общинския съвет, софиянци получиха силен и автентичен глас в тяхна подкрепа. С десетки доклади за подобряване на живота, с активното осветляване на корупцията, както и с формулирането на цялостна визия за управлението на града ни, Спаси София е принципна и ефективна опозиция, а с подкрепата на столичани ще осигурим модерно управление, каквото София заслужава“.

1261 становища са получени за проекта за ПУП на Борисовата градина

Гражданската организация продължава да съществува, но регистрираме и политическа партия. Това е естествено развитие, предвид амбицията и отговорността, която сме готови да поемем за София. Решихме, че е по-добре да сформираме наша политическа партия по нашите правила и принципи, отколкото да разчитаме на някоя партия ракета-носител. Правим го сега, защото до изборите в София остава една година, има нужда, идеита, за които ще се борим, да стигнат до хората в София, така смятаме, че ще е честно за тях. Това заяви Борис Бонев в „Кой говори“ по Дарик радио.

Той бе категоричен, че „Спаси София“ няма да участва на национални избори. „Имаме дългосрочна визия за начина, по който да изглежда София, която завършва след втория мандат, когато си представяме София да бъде в топ 5 по качество на живот в Европа.“

Кристиан Кръстев: Борис Бонев подвежда софиянци за осветлението

„Изборният кодекс не позволява сформирането на листи от граждански инициативи, в България единственият начин да участваш пълноценно в политаката е чрез партия. Това може да ни помогне да бъдем равностоен преговарящ партньор с други политически формации за общ обединен фронт срещу ГЕРБ в София“, обясни Бонев.

Той призна, че от организацията са готови да издигнат кандидат за кмет на София, но кой ще е той, предстои да бъде решено.

„Спаси София“ ще се фокусира върху три основни посоки:

  • Ограничаване на корупцията
  •  Инвестиции в кварталите: програми за тяхното реновиране
  •  Живот в зелен град, опазване на природните си ресурси

Проверяват договори за улично осветление в София (обзор)

Бонев заяви, че всички активни граждански организации, които искат промяна в начина, по който се управлява София, са потенциални партньори за преговори. От политически организации той посочи, че би преговарял с ПП и ДБ.

През 2023 година есента ще се проведат местните избори.

„Спаси София“ става партия

"Нито един от системните проблеми на София не беше решен по времето на управлението на Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов", каза още Борис Бонев.

"Много пари се изляха в града, много пари бяха дадени, но нима има места в детските градини, нима въздухът е чист, нима има места за паркиране, градският транспорт редовен ли е, презастрояването спряхме ли го, отчуждаването на имоти задвижи ли се, както трябва? Административната реформа случи ли се? Дигитализацията случи ли се? Бизнесът развива ли се добре, въпреки общината, въпреки инвестициите в метрото, въпреки че за последните 10 години мрежата, броя метростанции се удвои и на практика много голяма част от града вече има удобен достъп до метро, броят на автомобилите не спира да нараства и трафикът да става все по-тежък", заяви Борис Бонев.

Граждани поискаха оставката на Фандъкова на протест пред Столичната община (видео и снимки)

"Всъщност, моторизацията в София не е спирала да нараства през тези 15 години, въпреки инвестициите в метрото, което означава, че не е достътачно просто да построиш метро, ако цялата ти система не работи и не обвържеш системата на метрото с довеждащ транспорт. Не са един и два кварталите, в които няма удобен градски транспорт, но общината позволява да се строи и да се презастроява", каза Бонев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм