"Според това, което виждаме, ще се наложи ремонт на ремонта. Ремонтът от самото начало е сбъркан, тъй като става въпрос за пренареждане на паветата, което означава, че всъщност не се прави корекция на основата". Това заяви архитектът Иван Караджов от "Спаси София" в „Кой говори“ по Дарик радио.

„През годините, когато е минавала основно тежка техника отгоре, пътят се подлага на голямо натоварване и с метеорологичните условия се получава деформация. Тези дефекти си остават и общината опитва с различна козметични дейности да заравни основата, върху която да сложи въпросните павета,“ допълва той.

Пускат движението по жълтите павета пред Народното събрание

Като втори проблем Караджов определи „безумно широките фуги, които не са по стандарт за реденето на паветата. Не позволяват правилния контакт между камъните, при първия дъжд ще започнат да плуват, да се ронят и ще се получават ефектите на плюещия паваж, който виждаме в София.

Според него основата вина носи възложителят, който казва какво трябва да се направи и има контрол над изпълнителя. „Говори се за ремонт от 17 милиона, не знам те къде отиват, при положение, че говорим за пренареждане на горния слой на паветата.“

КНСБ стартира национална протестна кампания (снимки)

По негови думи всеки, живеещ в София, би искал центърът да бъде пешеходна зона, но ако се премине към такава идея, трябва добре да се обмисли откъде биха преминавали превозните средства, за да могат да бъдат улеснени хората, а не затруднени в придвижването си.

Чуйте какво каза още Иван Караджов.

Гледайте целия разговор тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм