1261 становища са получени от граждани и организации за проекта за ПУП на Борисовата градина, като от тях 1200 са напълно еднакви, съобщи главният архитект за София Здравко Здравков, цитиран от пресцентъра на общината. Според него с Подробния устройствен план се дава възможност за връщане на частните имоти в парка на общината. Това са къпалнята „Мария Луиза“ , летният театър, имоти около Дендрариума и при контактната част със „София ленд“. Единствената законова възможност за отчуждаване на частни имоти е да има влязъл в сила план“, смята главният архитект.

Срещу приемане на предложения ПУП се обявиха от Спаси София. Според тях той създава риск столицата да изгуби достъпа си до природа и зелени пространства. Депутати от „Продължаваме промяната“ също настояват за преразглеждане на проекта, защото смятат, че не съответства на интересите на гражданите.

В момента онлайн се провежда заключителната дискусия „За“ и „Против“ подробния устройствен план на Борисовата градина. Линкове към събитието има на страниците на Спаси София, както и на групата „Да спасим Борисовата градина“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук