ГЕРБ няма да издига Йорданка Фандъкова за кмет на София на следващите местни избори, които ще се проведат през есента на 2023 година. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов, който бе на посещение в Пловдив. Той бе придружен от кмета на града Здравко Иванов.

Борисов: Готови сме да говорим за подкрепа на бюджет, но само при писмено споразумение между партиите

„Довършва си строежа на стадионите, на детските градини и си остава в партията. Това сме го договорили с него. Така е и с кмета на Бургас, и с кмета на София“, така отговори той на журналистически въпрос дали ГЕРБ ще предложат Иванов за кмет на Пловдив.

Йорданка Фандъкова е кмет на Столична община вече 13 години. Тя бе избрана за първи път през 2009 г., когато на кметски избори смени на този пост Борисов, който тогава стана министър-председател. До този момент тя е спечелила редовните местни избори през 2011 г., 2015 г. и 2019 г. Кметът на Бургас Димитър Николов е на поста от 2007 г.

В началото на седмица стана ясно, че нова партия се задава за следващите местни избори през 2023 година. Гражданската организация „Спаси София“ се превърна в партия.

Рибарски пред Дарик: Никакви политики не са обсъждани на срещата с ГЕРБ

Това е естествено развитие, предвид амбицията и отговорността, която сме готови да поемем за София. Решихме, че е по-добре да сформираме наша политическа партия по нашите правила и принципи, отколкото да разчитаме на някоя партия ракета-носител. Правим го сега, защото до изборите в София остава една година, има нужда, идеита, за които ще се борим, да стигнат до хората в София, така смятаме, че ще е честно за тях. Това заяви Борис Бонев в ефира на Дарик радио.

„Спаси София“ става партия

Той бе категоричен, че „Спаси София“ няма да участва на национални избори. „Имаме дългосрочна визия за начина, по който да изглежда София, която завършва след втория мандат, когато си представяме София да бъде в топ 5 по качество на живот в Европа.“

„Изборният кодекс не позволява сформирането на листи от граждански инициативи, в България единственият начин да участваш пълноценно в политаката е чрез партия. Това може да ни помогне да бъдем равностоен преговарящ партньор с други политически формации за общ обединен фронт срещу ГЕРБ в София“, обясни Бонев.

Той призна, че от организацията са готови да издигнат кандидат за кмет на София, но кой ще е той, предстои да бъде решено.

Бонев заяви, че всички активни граждански организации, които искат промяна в начина, по който се управлява София, са потенциални партньори за преговори. От политически организации той посочи, че би преговарял с ПП и ДБ.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм