Европейската комисия отпуска на България 2,7 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост. Това обяви на извънреден брифинг служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Преди броени минути ЕК информира, че финализирала и дава одобрението си за положителната предварителна оценка за първото плащане в размер от около 2,7 млрд. лева безвъзмездни средства по механизма за възстановяване и устойчивост“, съобщи Пеканов.

Пеканов: Служебният кабинет няма да прави промени в Плана за възстановяване

Парите ще обхванат реформи и инвестиции в областта на образованието, интелигентната промишленост, неутралността по отношение на климата, цифровата свързаност, устойчивия транспорт и пътната безопасност, правосъдието, борбата с прането на пари, социалното приобщаване, здравеопазването и системата за одит и контрол, свързана с Механизма за възстановяване и устойчивост.

Според Пеканов второто плащане по Плана ще е може би най-трудното, като то включва 66 етапа и мерки, от които 22 изискват законодателни промени.

Първото плащане по българския План за възстановяване и устойчивост получи одобрение от ЕК в рамките на служебния кабинет, обяви на извънреден брифинг вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

По думите му служебният кабинет е положил всички усилия в последните седмици, за да се стигне до положителната оценка на ЕК по първото плащане.

Пеканов бе категоричен, че вече могат да спрат спекулациите, че страната ни никога няма да получи пари по Плана за възстановяване и устойчивост.

Българският план е на обща стойност около 12 млрд. лв.

Пеканов обясни, че активно се работи и по получаване на средства по второто плащане.

Вицепремиерът отбеляза, че затварянето на въглищни централи не е обвързано с получаването на средствата по второто плащане.

Втората процедура по линия на Плана за възстановяване и устойчивост е отворена. Тя е свързана с киберсигурнсотта, посочи служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев. 

По темата работиха Люба Алексиева и Теодор Лазаров.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм