"Първата ни цел е да бъдем първа политическа сила, и то с достатъчно мнозинство, така че да можем да налагаме дневния ред. Да предложим стабилно управление на страната, защото в момента много дългосрочни цели не могат да бъдат постигнати. Трябва да управляваме страната, да дадем инструмент на хората да поискат най-накрая това стабилно управление". Това заяви в предаването "Кой говори?" по Дарик радио Божидар Божанов, бивш депутат от "Демократична България" и бивш министър на електронното управление.

Тренд: ГЕРБ 25.6%, ПП и ДБ 24.8%, ДПС 12.8

Божидар Божанов   /Снимка: Дарик радио

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще се явят заедно на изборите на 2 април с призив към гражданите да гласуват, за да спре България да тъне в безвремие. Двете политически сили подписаха и коалиционно споразумение с 13 управленски цели. 

"Президентът започна още от първия ден на предишното Народно събрание с това нелепо обвинение, че сме войнолюбци, партии на войната. Това е безотговорна позиция. Той в момента е влязъл в геополитически конфликт с 80% от Народното събрание, в тактически конфликт с 10%, и на практика той е в конфикт с цялото Народно събрание с изключение на "Възраждане". Тази негова агресия е доста необяснима", коментира още Божидар Божанов.

Доц. Антон Тонев: Общата кауза е по-важна от различията между ПП и ДБ

По думите му дори президентът не отрича, че Русия проявява агресия спрямо Украйна, а когато има ясно определен агресор и ясно определена жертва, когато не помогнеш на жертвата да се защити, на практика помагаш на агресора. 

"Нашият национален интерес е да поддържаме международния ред в други държави, за да можем и ние да живеем в някаква сигурност", допълни той.

Витанов: Няма как първо поколение ликвидатор да елиминира трето поколение социалист

Даниел Лорер, бивш депутат от "Продължаваме промяната" и бивш министър на иновациите и растежа, от своя страна коментира новото проучване на "Тренд, според което ГЕРБ запазва минимално предимство с подкрепата на 25,6% от гласуващите, докато обединението между “Продължаваме промяната” и “Демократична България” получава 24,8% от гласовете.

Даниел Лорер   /Снимка: CVS студио

"Още преди края на 48-ото Народно събрание ние дадохме сериозни заявки, че ще работим заедно за първото място на предстоящите избори. За нас от ПП и за колегите от ДБ е изключително важно да дадем на българското общество ясна алтернатива. Не само на корупцията, която разяждаше страната ни през последните години, но и на фалшивите реформи", заяви Лорер. 

ПП и ДБ се регистрираха за съвместно участие в изборите

Той даде пример с правосъдната реформа, която по думите му е най-ключовото нещо, за да се знае, че в България има законност. "Втората вълна от санкции "Магнитски" показа много ясно, че нашето правосъдие просто не работи", каза още Лорер.

Божидар Божанов допълни, че една от фалшивите реформи, за която е имало опит да бъде "пробутана" в предишния парламент, е реформата на "Възраждане" главният прокурор да бъде разследван от неговия заместник.

БСП се обединява с над 10 леви партии за общи действия и политика

Той също коментира проучването на "Тренд": "Ние гледаме много изследвания, сравняваме ги с реални изборни резултати, с предишни изследвания, и това, което мога да кажа, е че тази разлика е на практика в рамките на грешката. Дори с тази база може да се каже, че и ние сме първа политическа сила. Традиционно ПП и ДБ са подценявани от повечето социологически агенции".

По думите на Даниел Лорер в следващия парламент ГЕРБ ще имат "огромен проблем".

“Възраждане“ се регистрира за участие в изборите

"Задължително ще трябва да си говорим с ГЕРБ и те имат огромен проблем, защото те на думи искат правосъдна реформа. Те твърдят и пред българското общество, и пред избирателите, и пред Европа, че много искат правосъдна рефома да се случи, но някак си 10 години не успяват да я измислят как точно да стане. Сега ножът е опрял до кокала, защото 49-ият парламент трябва първо да се заеме с контрола над главния птокурор. ГЕРБ са притиснати вече не само от българския избирател, а и от Европа, която може да върне мониторинга на България - нечувана мярка", заяви Лорер.

Той обясни, че в момента сме в пост-мониторинг, който може да заключи, че трябва да се върне мониторинга на България. "Но и американските санкции по "Магнитски" не са приключили", допълни той.

Росен Желязков: ГЕРБ със сигурност е евроатлантическа партия - да не се спекулира излишно с тема, където няма такава

Според него е много вероятно фигурата на Бойко Борисов да стане твърде неудобна за партийците от ГЕРБ.

Даниел Лорер коментира и ареста на Бойко Борисов: "Това беше действие на МВР, което беше продиктувано от изцяло криминални мотиви. Те са събрали достатъчно доказателства, за да считат, че е извършено престъпление".

Ивайло Мирчев: Какви евроатлантици са ГЕРБ, БСП и ДПС, когато най-големият ти партньор казва, че в редиците си имаш корупция

Божидар Божанов от своя страна коментира "фиктивните" опити на ГЕРБ да ухажва ДБ  обещанния за съдебна реформа: "Действително ГЕРБ ни ухажваше. Тези опити бяха фиктивни, защото на срещата, която имахме, три пъти поставихме въпроса за съдебната реформа и отговор не получихме. Опитът беше да замажат очите и от тази гледна точка коалиция е абсолютно невъзможна".

Той допълни, че първата евроатлантическа ценност е върховенстово на правото, а това, което ГЕРБ демонстрират, е че те върховенство на правото не искат - искат върховенство на прокуратурата. "От тази гледна точка такова сътрудничество е много трудно", заяви Божанов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм