50-ият конгрес на БСП изключи 14 социалисти, позовавайки се за мотивите си на устава - отказ да изпълнят решенията на партийните органи, да работят за единството на БСП и да пазят доброто име на партията.

Какво се случва с БСП какви ще са последствията от напрежението в партията? На този въпрос и на още други отговори евродепутатът Петър Витанов, който е сред потърпевшите от чистката на Нинова.

Що е „Магнитски“ и защо има почва у нас?

"Изключването ми беше изненада за всички. Имаше груба и тежка фалшификация на самото гласуване. Не им стигаха гласове да ни изключат. Няма как първо поколение ликвидатор да изключи трето покоение социалист", пошегува се евродепутатът.

"Цялата истина е, че ние обособихме едно трио от едни млади, прогресивни хора, които имаха визия за развитие на БСП - включително кмета на Перник и министъра на парвосъдието. Срещу нас от година, година и половина се води очерняща кампания. Антидемократично действаме. Тези, които са си позволили да имат различно мнение, биват санкционирани или директно изхвърляни. Не може нещо, което е в разрез с виждането на един председател, да бъде повод за изкючване", категоричен е Витанов.

БСП се обединява с над 10 леви партии за общи действия и политика

"БСП се превърна в антидемократична и антиевропейска партия. Нуждата от силна работеща лява партия е много голяма. Как може да изгонят 15 младежи? Те прекършват всяка вяра. Това са хора, които са поколенчески сврзани с БСП. Така ще изгонят и последните малцина млади хора, които са останали. Когато лайтмотивът е джендър идеологията в училище, не е най-демократичното и европейското. Следващите ми стъпки са създаване на задгранично бюро на БСП в Брюксел, в изгнание", заяви с чувство за хумор Витанов.

Темата коментира и политическият анализатор Иво Инджов.

Депутатът от БСП Бойко Клечков с коментар на решенията на 50-ят конгрес на партията

"БСП продължава да бъде фактор, но фактор от който зависят все по-малко неща. Със сигурност БСП се намира в ситуация, в която противниците на Нинова ще се консолидират и ще направят някаква алтернативна платформа, или ще продължи процесът на изключване и назидателно размахване на пръст. Така БСП ще се свива и ще стане от второстепенна, на третостепенна политическа сила. Ако искат да имат някакъв шанс за промяна, опонентите на Нинова в партията трябва да действат решително и да се структурират организационно. Във всеки случай БСП е прегърнала много силно националпопулизма. Наблюдаваме някакви консервативни социалисти, каквото и да значи това", смята Инджов.

Зарков за списъка “Магнитски“: Време за скатаване няма

Има ли потенциал за нова партия в ляво? Защо никой не смее да влезе в тази ниша?

"По-лесно е да се опитваш да промениш нещата, плавайки на кораба майка, отколкото да се качваш на някакъв сал. Има ниша за нова лява формация, но тя минава и през разцепление на БСП и коалиране с други леви сили, които да оставят встрани БСП с нейния консервативно-социален образ в момента", каза Инджов.

"В момент, в който расте социалното неравенство, тя се занимава с така наречената джендър идеология в училищата - нещо, което не съществува. Същевременно изключват 14 души. Реализира се политиката "разделяй и владей", заяви анализаторът.

Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ постави официално началото си и обяви участието си в извънредните парламентарни избори

"Алтернативана не може да бъде новата коалиция на левицата. Знаково е, че в тази коалиция има и психиатър. Тази коалиция ще бъде проруска и ще поставя акцент да се търси мирно решение на войната, което значи Украйна да се съгласи да даде на Русия каквото иска, което е една недостойна позиция. Няма да излъчат позитивен импулс към левия лекорат, който е разочарован от БСП, защото вече са изхабени", сподели експертът.

БСП започва подготовка за референдум срещу „джендър идеологията“

ПП се заяви след изборите като сила, която се позиционира вляво. Видяхме и някои подобни политики. Сега обаче тази обявена коалиция с ДБ накъде ще поеме? Коалицията между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" Инджов коментира така

"Целта на тази коалиция е да бъдат превзети бастионите на ГЕРБ в местната власт. Тази коалиция е насочена срещу ГЕРБ и да могат да се ускорят реформите в няколко основни сфери. На по-късен етап ще има и конфликти в тази коалиция. ПП не е лява формация - тя е либерална центристка формация, която в зависимост от ситуацията лансира леви или десни идеи. ПП привлякоха разочаровани избиратели, които в миналото са глаували за БСП, но те не могат да привлекат ляв електорат."

БСП се регистрира в ЦИК за изборите на 2 април

"Хартиената бюлетина уби машинното гласуване, но мисля, че тя няма да играе кой знае каква голяма роля. Смятам, че с появата си "Магнитски" се пръвръща в участник в предизборната напредвара в България за добро. Хартиената бюлетина ще даде известен бонус на партиите от така наречената 'хартиена коалиция', но тя няма да е решаваща за резултата", заключи ексепертът. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм