ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС заявиха, че са се разбрали за дерогацията – тя ще отпадне на 1 март 2024 г., а от 1 януари 2024 г. ще отпаднат квотите за износ. 

Пред журналисти представители на трите формации обясниха, че в Народното събрание ще бъде внесен съвместен законопроект, който ще е в интерес на българския потребител.

Депутатите в Народното събрание разглеждат законопроектите за край на дерогацията за руски петрол. Те стигнаха до пленарната зала, въпреки че в сряда бяха отхвърлени от енергийната комисия. 

Единият законопроект е изготвен съвместно от ГЕРБ и ДПС, като с него се предлага дерогацията да приключи на 1 януари. Според втория законопроект на „Продължаваме Промяната” за краен срок се предлага 15 март. Към настоящия момент дерогацията важи до октомври догодина. 

"Дори да започнем да внасяме друг петрол, пак цената на горивата ще е по-евтина", заяви по-рано днес в предаването "Кой Говори" по Дарик радио старши икономистът от Институт "Отворено общество" Георги Ангелов.

"Теоретично да, имаше смисъл от дерогацията," заяви Ангелов, коментирайки дерогацията за намалена акцизна ставка върху петролните продукти. "Ние като страна внасяме по-евтин петрол и ако можехме тази цена да я върнем на потребителите или да я обложим в държавния бюджет, това щеше да донесе много големи приходи."

"Вместо печалбата да влезе в нашия бюджет, защото ние сме предоставили тази дерогация, тя влиза в други бюджети," коментира икономистът. Той изрази загриженост от високите цени на петрола в България спрямо съседните страни и подчерта, че дерогацията не е довела до очакваните икономически ползи за страната.

"Ние плащаме по–високи цени на петрол, отколкото нашите съседни страни."

Дерогацията да отпадне от 1 януари 2024 г. настояват от ГЕРБ и ДПС. Това заяви на брифинг в парламента преди дни Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, като обясни, че внасят за това законопроект, на който вече са се подписали Бойко Борисов, Делян Пеевски и Йордан Цонев.

По думите му Христо Иванов е казал, че ще подкрепи инициативата, ако Борисов стои зад нея. Добрев добави още, че в сряда на извънредно заседание енергийната комисия ще се разгледа предложението, а в четвъртък ще предложи то да се гледа на две четения в пленарната зала.

Делян Добрев коментира, че след това изявление може да се счита, че Кирил Петков и цялата парламентарна група на "Продължаваме промяната - Демократична България" биха подкрепили отпадането на дерогацията.

Той посочи, че България в последните една година и половина е четвъртият най-голям клиент за руски петрол в света - от 15 млн. барела страната ни е започнала да купува 45 млн. барела. “Какво се случва с тези огромни количества руски петрол - очевидно те не се продават на пазара на България, повече от 60 процента от тях се изнасят. Една трета от този износ отива в открито море, където се претоварва на други кораби. Затова вече получаваме сигнали и от Европейската комисия”, посочи Добрев. 

По думите му дерогацията никога не е била необходима на България, тя облагодетелства "Лукойл" и режима на Путин.

На 22 ноември парламентарната икономическа комисия реши вносът на суров руски петрол да спре между 1 и 15 март 2024 г. Комисията прие на първо четене предложенията на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) за изтегляне още по-рано прекратяването на даденото от Брюксел изключение за страната ни от петролното ембарго срещу Русия. То бе до 5 декември 2024 г., парламентът го намали до 1 октомври 2024 г., но след започнали още преди местните избори пререкания за това постига ли дерогацията смисъла си, некоалиционните партньори от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се разбраха това да стане в началото на март.

Според внесения нов текст в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, вносът на руски петрол ще бъде прекратен "в срок не по-рано от 1 март 2024 г. и не по-късно от 15 март 2024 г."

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм