Картината в Столичния общински съвет след прегласуването на съставите на постоянните му комисии се запази.

Днес решението от заседанието на градския парламент от 8 февруари повторно се гласува, след като областният управител на София Вяра Тодева го върна заради редица процедурни нарушения. Въпреки връщането, преразглеждане не доведе до различен резултат, а затвърди позициите на ГЕРБ-СДС и БСП. 

ГЕРБ-СДС отново получиха ръководните позиции в пет от постоянните комисии, две от които ключови за управлението на града – по финанси и икономика. Оглавиха Комисията по финанси и бюджет - Димитър Вучев, по обществен ред и сигурност - Ваня Тагарева, по образование и култура - Мирослав Боршош, по икономика, собственост и дигитална трансформация - Прошко Прошков и комисията, съгласно Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество -  Антон Хекимян.

Местна коалиция "БСП за България“ имат 4 председателски места, сред които това на лидера на групата Иван Таков, който пое комисията по транспорт и на Ваня Григорова – здравеопазване и социална политика. Комисията по местно самоуправление и нормативна уредба ще се ръководи от Иван Виделов и за връзки с гражданското общество – от Николай Велчев.

Отлюспените общински съветници от "Възраждане" също получиха важни комисии.

Севделина Петрова оглави комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, а Красимир Гълъбов - комисията по екология.

Димитър Данаилов от ИТН запази председателското място в комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране.  

За ПП-ДБ-СС останаха две комисии - за децата, младежта и спорта и по международно сътрудничество и туризъм, оглавявани съответно от Димитър Шалъфов и Цветелина Симеонова - Заркин. За мнозинството беше отредено председателското място и на комисията за борба с корупцията, но предложената за председател Бонка Василева си направи отвод и тогава я оглави Антон Хекимян. Василева коментира: „Евала за организацията. Така се превзема вотът на избирателите.

Решението мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, БСП, ИТН, Синя София, изключените от "Възраждане" и на ВМРО. От БСП против гласува единствено Войслав Тодоров, който обяви, че червените общински съветници подпомагат завръщането на ГЕРБ в управлението на София „през задната врата“.

Столичният общински съвет трябваше за гласува отново и решенията за избор на зам.-председатели на градския парламент. Заместници на избрания временен председател на СОС Цветомир Петров остават Бойко Димитров от ПП-ДБ-СС, Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, Диана Тонова от БСП, Вили Лилков от "Синя София" и бившият член на "Възраждане" Севделина Петрова.   

Разпределението на председателските места на комисиите доведе до разрив между "Спаси София" и "Продължаваме промяната", които са част от коалицията "Обединени за София", издигнала Васил Терзиев за кмет. Според лидера на "Спаси София" Борис Бонев и Димитър Шалъфов, и Цветелина Симеонова - Заркин е трябвало да си направят отвод.

"Призоваваме партийното ръководство на "Продължаваме промяната", спускащо решения на общинските съветници, да преосмисли поведението си…Не да решават вътрешнопартийни спорове и амбиции", заяви Борис Бонев. А Андрей Зографски допълни, че ако от ПП не се вслушат в призива и "Спаси София" ще преосмислим решението си - явно за отношенията в коалицията между партиите.

Чуйте подробностите в прикачения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм